Home / Upptäck / Medlemmar / PAX: HALLÅ DÄR, SVENSKA FREDS I NÄSSJÖ

PAX: HALLÅ DÄR, SVENSKA FREDS I NÄSSJÖ

2020-03-27

Hallå där Östen Johannesson, Svenska Freds i Nässjö, som gett en gåva på över 357 000 kronor till Kampfonden inom Svenska Freds. Pengarna kommer ur Fredsklockorna/ Östen Johannessons fredsfond som nyligen avvecklats. En del av gåvan kommer också från aktiviteter och insamlingar gjorda av lokalavdelningen i Nässjö.

Tack så mycket för gåvan! Hur kommer det sig att ni ger ett så generöst bidrag just nu?

– Pengarna kommer från en fond som startades inom Svenska Freds Nässjö på 70-talet när Fredsklockorna var ute på turné både i Sverige och internationellt. Fredsklockorna var ett klockspel som köptes in av Östen Johannesson – min pappa och Svenska Freds ordförande på 50-talet – och som det spelades flitigt på fram till 90-talet.

Din pappa Östen Johannesson ledde arbetet med Fredsklockorna. Berätta!

– Min pappa var engagerad i Svenska Freds i nästan hela sitt liv och köpte in klockspelet efter andra världskrigets slut. Med sina 163 klockor är det ett mycket stort klockspel – det krävs fem personer för att spela – och pappas idé var att låta klockorna “ringa in freden”. Han spelade inte själv på klockorna men ledde arbetet, följde med på turnéerna och höll brandtal för freden i anslutning till varje spelning. Fredsklockorna turnerade både i Sverige och utomlands – en gång till och med i FN-huset i New York. Det var en stor grej.

Vad händer med fredsklockorna nu?

– Min pappa gick bort 1995 – han blev 100 år! – och sedan dess har det inte spelats så mycket på Fredsklockorna. Tiderna förändras och det är väl inte samma grej längre. Efter lite diskussioner inom Svenska Freds Nässjö bestämde vi oss för att låta de intäkter som Fredsklockorna spelat in genom åren gå till kampfonden inom Svenska Freds. Det känns jättebra!

Östen Johannesson, Svenska Freds i Nässjö.
Östen Johannesson, Svenska Freds i Nässjö.