Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / NYTT NUMMER AV PAX: JEMEN – 5 ÅR AV SVENSK DUBBELMORAL

NYTT NUMMER AV PAX: JEMEN – 5 ÅR AV SVENSK DUBBELMORAL

2020-03-27

I det här numret av Svenska Freds medlemstidning PAX fokuserar vi på kriget i Jemen som nu går in på sitt sjätte år.

Fredstidningen Pax, nr 1 2020

I det här numret av Svenska Freds medlemstidning PAX fokuserar vi på kriget i Jemen som nu går in på sitt sjätte år. Vi har intervjuat Afrah Nasser, fredsaktivist från Jemen och researcher på Human Rights Watch, om Sveriges dubbla roller i Jemenkonflikten. Dessutom krönika skriven av Svenska Freds ordförande Agnes Hellström och intervju med Svenska Freds lokalförening i Nässjö.

Trevlig läsning!

Innehåll

Sveriges roll i Jemen är väldigt motsägelsefull

I mars är det fem år sedan den Saudiledda koalitionen startade sin brutala krigföring i Jemen. Fem år av attacker mot civila i en konflikt där flera av de stridande parterna gör vapenaffärer med Sverige. Afrah Nasser, före detta journalist och researcher på Human Rights Watch, är uppvuxen i Jemen och har följt konflikten på mycket nära håll sedan den eskalerade.

Agnes har ordet: När politiken sviker organiserar vi oss

Vad gör vi när politiken inte återspeglar folkviljan, när beslutsfattarna slutat lyssna? Det frågar sig Agnes Hellström, ordförande i Svenska Freds, i sin krönika.

Hallå där Östen Johannesson, Svenska Freds i Nässjö

Lokalföreningen i Nässjö har nyligen gett en gåva på över 357 000 kronor till Kampfonden inom Svenska Freds. Pengarna kommer ur Fredsklockorna/ Östen Johannessons fredsfond som nyligen avvecklats. En del av gåvan kommer också från aktiviteter och insamlingar gjorda av lokalföreningen i Nässjö – här berättar Östen Johannesson mer om bakgrunden och Fredsklockorna.