Home / Upptäck / Nedrustning / RIS TILL ANNIE LÖÖF, ROS TILL IKFF OCH SLMK

RIS TILL ANNIE LÖÖF, ROS TILL IKFF OCH SLMK

2017-11-20

Våra Påtryckare för Fred har denna gång skickat ris och ros till personer med koppling till FN-konventionen för ett förbud mot kärnvapen.

Våra Påtryckare för Fred har nu skickat ris till Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet, för att hon argumenterat mot att Sverige ska skriva under FN-konventionen för ett förbud mot kärnvapen och ros till Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) tillsammans med Svenska Läkare mot Kärnvapen (SLMK) för deras arbete för ett förbud mot kärnvapen.

Kärnvapnet är världens sista ännu tillåtna massförstörelsevapen. Kärnvapen har endast använts två gånger i krigförande syfte i Hiroshima och Nagasaki år 1945. Efter att ha bevittnat de fasansfulla konsekvenserna för människor och natur sade världen “aldrig igen”. Trots att det endast är nio stater som har kärnvapen finns det över 15 000 kärnvapen varav cirka 4 100 är operativt utplacerade. Den nedrustning av kärnvapen som avtalats av de nio staterna går alldeles för långsamt och världen ser idag istället en process av upprustning och kapprustning.

Att stater bygger sin säkerhet på kärnvapenavskräckning är en utveckling åt helt felt håll och ökar risken för att ett kärnvapenkrig bryter ut.

Svenska Freds har sedan 1950-talet krävt ett stopp för all utveckling och testning av nya kärnvapen, att ytterligare spridning förhindras samt att kärnvapenmakterna snarast påbörjar en avveckling av sina kärnvapenarsenaler. Svenska Freds vill uppmärksamma att FN-avtalet för ett förbud mot kärnvapen är ett steg i rätt riktning och vill uppmana regeringen att skriva under avtalet.

Politiska partier har positionerat sig runt FN-avtalet för ett förbud mot kärnvapen. Ett parti som starkt markerat mot avtalet är Centerpartiet. Partiledaren Annie Lööf gick i oktober 2017 ut i en debattartikel och argumenterade för att Sverige inte ska skriva under det avtal som Sverige var med och drev på och röstade för vid Förenta Nationernas huvudkvarter i New York tidigare i år. Det är beklagligt att Annie Lööf och Centerpartiet så tydligt tar ställning mot vad som kan vara början på slutet för det sista massförstörelsevapnet.

Den 7 juli röstade 122 stater för ett nytt FN avtal som förbjuder all användning och forskning om kärnvapen. Det är den internationella kampanjen ICAN, som Svenska Freds är del av och som varit en av de mest pådrivande krafterna för att avtalet blev verklighet. SLMK och IKFF har drivit ICAN i Sverige och bland annat varit på plats under förhandlingarna i FN. I en värld där upprustning är norm är dessa två organisationers kamp och insats ovärderlig.