Home / Upptäck / Nedrustning / DET BEHÖVS EN NY ALVA MYRDAL I GENÉVE

DET BEHÖVS EN NY ALVA MYRDAL I GENÉVE

2010-09-21

I dag, den 21 september, är det internationella fredsdagen. För ungefär ett år sedan fick Barack Obama Nobels fredpris bland annat för sin uttalade önskan att åstadkomma en kärnvapenfri värld. Sedan dess har dessvärre inte mycket skett i nedrustningsfrågan. En ny Alva Myrdal krävs för att få fart på både det svenska och internationella nedrustningsarbetet.

av Miriam Refai

Detta är en artikel som publicerades 2010-09-21 i Göteborgs Posten. 

I slutet av september samlar FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon världens ledare i ett särskilt tillsatt möte för att diskutera nedrustning. Syftet med mötet är att bryta det låsta läge som alltför länge har präglad nedrustningskonferensen i Genève. Detta enda forum för förhandlingar av världens vapenarsenaler har stått stilla i mer än 14 år. Anledningen är att olika stater – just nu Pakistan – blockerar beslut. Det låsta läget är oacceptabelt och det är hög tid att finna nya lösningar.

Det var bättre förr

Erfarenheten visar att allt verkligen inte var bättre förr men när det kommer till nedrustning och Sveriges roll måste vi tyvärr ge den gamla klyschan rätt. Sverige har länge haft en ledande position i det internationella nedrustningsarbetet, mycket tack vare frontfigurer som Alva Myrdal och Inga Thorsson. I ett akut läge i slutet av 60-talet drev Alva frågan om ett provstoppsavtal så hårt att Storbritanniens premiärminister ringde den svenska regeringen med uppmaningen att omedelbart stoppa henne. Vem kan i dag föreställa sig en svensk representant göra det Alva Myrdal gjorde då?

Sverige har backat

Sakta men säkert har Sveriges position flyttats bakåt. Faktum är att fredslandet Sverige var ett av de länder som stretade emot mest när ett förbud av klustervapen förhandlades fram 2008. Trots att dessa vapen har förödande konsekvenser och dödar fler civila än soldater väntade Sverige in i det sista med att skriva under konventionen. Vi har ännu inte ratificerat den, trots att den blev internationell rätt i augusti i år.

Också på kärnvapenområdet har Sverige blivit omkört. Sedan mer än 10 år arbetar det civila samhällets organisationer tillsammans med några regeringar för att kärnvapen ska förbjudas genom en konvention. I dag är det länder som Schweiz, Norge och Malaysia som står i täten för detta arbete. Sverige kan inte ens säga rakt ut att en kärnvapenkonvention vore önskvärd.

Vi ser fram emot att världens stater tar ansvar för nedrustningsarbetet genom att bryta det dödläge som nedrustningskonferensen befinner sig i. Det är hög tid att skicka en ny Alva Myrdal till Genève för att det ska bli så.

Anna Ek

ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen

Kirsti Kolthoff

ordförande Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF