MAX TEGMARK OCH KÄRNVAPENFRÅGAN

Max Tegmark forskar om autonoma vapensystem och AI, artificiell intelligens. Han kom i kontakt med Svenska Freds som 17-åring och blev inspirerad för att arbeta mot kärnvapen. Lyssna på hans sommarprat här!

När AI-forskaren Max Tegmark var 17 år tog han tunnelbanan till Svenska Freds kansli i Stockholm och frågade om det fanns något han kunde göra. Han hade insett att några få länders kärnvapen riskerade att utplåna oss alla och att alldeles för få av världens vuxna insåg hur sjukt det var. Hos Svenska Freds fick han i uppdrag att skriva artiklar om kärnvapen i Fredstidningen Pax, året var 1985 och 40 år hade gått sedan bombningarna av Hiroshima och Nagasaki (se bilder från Pax 1985 nedan).

Artikel av Max Tegmark i Pax från 1985

Om detta berättar han i sitt Sommar i P1, där han fokuserar på vår inre värld och på hur framtidens teknik ska kunna hjälpa oss istället för att stjälpa oss. Han berättar också om hur hans engagemang för att förbjuda kärnvapen, efter några års desillusionerat uppehåll, åter är i full gång.

Efter en djupdykning i Pax arkiv hittade vi mycket riktigt hans byline i flera nummer från 1985, i det dåvarande efternamnet Shapiro.

“Det jag gjorde var förstås inte mycket men jag var verkligen förbannad på hur ansvarslösa världens vuxna var och det kändes bra att i alla fall göra någonting, inte bara vara en passiv liten pjäs i politikernas cyniska, militära schackspel.”

Vi kan alla göra något för att förändra världen. Missa inte Max Tegmarks Sommar i P1.

 

Galleri