Home / Upptäck / Vapenexport / SVENSKA VAPEN UNDER BOLSONAROS KONTROLL

SVENSKA VAPEN UNDER BOLSONAROS KONTROLL

2018-10-31

Linda Åkerström från Svenska Freds kommenterar i DN valet av högernationalisten Bolsonaro i Brasilien och de svenska vapenaffärerna med landet.

Linda Åkerström är författare till boken ”Den svenska vapenexporten” och ansvarig för nedrustningsfrågor på organisationen Svenska Freds. I Dagens Nyheter den 31 oktober kommenterar hon valet av högernationalisten Bolsonaro i Brasilien och Jas Gripen-affären med landet. Hon är kritisk till hur svenska vapen nu hamnar under Jair Bolsonaros kontroll.

– Jag tycker inte att Sverige som stat ska lita på någon vars politiska ambitioner skiljer sig så markant från den utrikespolitik som Sverige försökt driva under lång tid. Genom att Bolsonaro får använda de vapen som Sverige exporterar blir vi på ett sätt också delaktiga i den politik han bedriver, säger Linda Åkerström.

Enligt henne finns det en stor risk att svenska regeringar blir bakbundna av vapenavtal som det med Brasilien, där länderna hamnar i ömsesidig beroendeställning under mycket lång tid utan att man vet hur det demokratiska läget i landet kan förändras.

– Risken finns att man inte kan vara lika fri att till exempel kritisera brott mot mänskliga rättigheter av hänsyn till affärsförbindelserna.