LÄCKTA DOKUMENT BEKRÄFTAR ATT SAABS RADAR- OCH STRIDSLEDNINGSSYSTEM ANVÄNDS I JEMENKRIGET

Svensk krigsmateriel används i Jemen:

2019-04-15, Stockholm

Idag avslöjar nättidningen The Intercept och franska grävnätverket Disclose, baserat på läckta hemliga dokument, vilken krigsmateriel som används i kriget i Jemen. Med på listan finns svenska Saabs radar- och stridsledningssystem Erieye.

– Det här är ett oerhört viktigt avslöjande. Vi och fler med oss som försökt lyfta Sveriges och andra länders stöd till detta fruktansvärda krig har bemötts med att det saknas bevis för att svenska vapen faktiskt används. Med den här informationen går det inte längre att ducka för det delansvar som vapenexportörer har för det enorma lidandet i Jemen, säger Linda Åkerström ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

Riskerna och misstankarna att Erieye används för till exempel stridsledning eller för att upprätthålla blockaden till Jemen är någonting som lyfts tidigare. Saab har inte velat kommentera hur deras kunder använder produkterna. Från politiskt håll har det lyfts att det inte finns någon information om att materielen används på detta sätt.

– Det finns möjligheter inom det svenska regelverket att säga nej till följdleveranser och dra tillbaka redan godkända vapenaffärer om det finns särskilda skäl för det. Det brutala krig som pågår i Jemen borde vara ett sådant, säger Linda Åkerström.

I regeringsöverenskommelsen mellan S, C, L och MP finns en punkt som tar tydlig principiell ställning emot vapenexport till ickedemokratier som deltar militärt i Jemenkriget. Trots det har vapenexporten fortsatt.

– Den planerade leveransen av Saabs radar och stridsledningssystem Globaleye till Förenade arabemiraten, en uppföljare av det system som nämns i de franska dokumenten, måste stoppas. Om den genomförs kommer Förenade arabemiratens militära förmåga öka ytterligare, menar Linda Åkerström.

Källor:
https://theintercept.com/2019/04/15/saudi-weapons-yemen-us-france/
https://made-in-france.disclose.ngo/en/

Presskontakt:
Linda Åkerström
linda.akerstrom@svenskafreds.se
070-763 48 51