Arbetar för en fredligare värld

Tillfälle att ställa Ryssland mot väggen om Syrien

Tidigare i dag blev jag uppmärksammad av Martin Uggla på Twitter om att Sverige ska ta emot en rysk skräckgeneral i morgon fredag. Nikolaj Makarov ska träffa både försvarsminister Karin Enström och överbefälhavare Sverker Göransson enligt uppgifter på ett ryskt forum. Lars Ohly frågade i dag Karin Enström om detta vid riksdagens frågestund och fick ungefär till svar att Sverige och Ryssland delar ett gemensamt intresse i att bibehålla säkerheten i Östersjöregionen. Nikolaj Malarov är misstänkt för att genom sitt befälsansvar ha begått krigsförbrytelser i Tjetjenien, men har aldrig blivit prövad i en domstol.

Jag skulle vilja lägga till en sak till här. Jag hoppas att någon representant från massmedia ställer någon av följande frågor till Karin Enström, eller skriver något om det ryska besöket kopplat till landets roll i Syrien. 

När Karin Enström pratar om att Sverige och Ryssland har ett gemensamt intresse av att samarbeta kring säkerheten i Östersjön, innebär det då att Ryssland i morgon kommer att få veta att svenska vatten i Östersjön minsann inte är farvatten för ryska vapenlaster till Syrien? Kommer Sveriges statsrepresentanter ta upp det faktum att det är Ryssland som blockerar säkerhetsrådet från att enas om åtgärder som skulle kunna öka pressen på Bashar al-Assad?

Den ryska generalen bör få veta att varken krigsförbrytelser i Tjetjenien eller understöd till Assad-regimen är något Sverige tänker legitimera och medverka till. Frågan är bara om Sverige är modigt nog att ta upp frågan.

Betänk dock utifrån vilken roll Sverige, som gör affärer med diktaturen Saudiarabien vilken i sin tur understödjer rebellerna som strider mot al-Assad, i så fall skulle kritisera Rysslands vapenexport till Syrien. 

Inte så värst troligt att Sverige säger ett knyst till den ryska generalen i morgon va?

 

Konflikthantering, Östeuropa, Syrien, inbördeskrig, Tjetjenien, saudivapen
Publicerad 2012-06-07

Becky (inte verifierad) says:

Utmärkt artikel. Detta Nikolaj Makarov låter som en sötnos. Men det är intressant att notera att Sveriges vilja att sälja vapen och på annat sätt stödja diktatorer sätter henne i en position där hon är för äventyras sig att säga något. Jag tror att din rätt.
`Inte så värst troligt att Sverige säger ett knyst till den ryska generalen i morgon va?`
Självklart bor i landet som är den sämsta internationella vapenhandlare i världen, USA, jag antar att jag inte har rätt att kritisera. Men det finns en anledning jag flytta min omvårdnad licens att Sverige nästa år (många anledningar egentligen) men det skulle vara trevligt om Sverige kan alltid hålla moraliska marken.
Becky

2012.06.08 kl 09:14

Mimmi (inte verifierad) says:

När Lars Ohly i frågestunden i riksdagen ifrågasätter att Sverige tar emot ryska generalen makarov på "artighetsvisit" då han anklagats för att stå som ytterst ansvarig för massaker i Tjetjenien är Karin Enströms försvar och avslutande kommentar skrämmande,
"De anklagelser som kommer fram här är inget som vi har kunnat se i allafall."
Hur kan man välja att blunda för detta???

2012.06.08 kl 11:39

Petter (inte verifierad) says:

Vill Svenska Freds ha väpnad attack mot Syrien? Vad händer när vi mördat Baath-partiets ledning? Det enda säkerhetsrådet kan göra för att öka pressen är att säga att Assad ska avgå och påbörja bombattacker mot presidenten. Och för den delen försöka slå ut hela och försöka förlama den Syriska militären och all dess flygvärn, i samband med det kanske också förlora ett större antal plan. Så stor konflikt har vi inte haft på 40 år. Dessa makter som skulle vara inblandade har dessutom inga problem att attacker civil infrastruktur. Även om en del av grannländerna numera kräver ett slut på den Syriska staten så är det inte riktigt vad de vill ha att göra med. Attackerar Israel blir de givetvis ett legitimt mål, samma sak med militärbaser i Turkiet. Det blir givetvis nya strider om Golanhöjderna osv.

I övrigt bör Ryssland givetvis få en större plats i o m sitt deltagande i PFF (PfP) igen, som de var på god väg att få tidigare. De har redan deltagit i övningar osv tidigare. Föröver det bör de uppmuntras att delta och gå med ICC och ratificera Romstadgan. Det gör det också möjligt att pröva eventuella krigsförbrytare utomlands. USA bör krävas att följa både ICC och ICJ-beslut då de är en makt med gott om krigsförbrytelser själv. Syrien bör givetvis ratificera romstadgan också, det vore en bra prövning för deras parlament. Långt i från alla övergrepp sker i Syrien just nu, dessutom sker övergrepp även av andra gruppen än staten och allierade.

Ryssland kan givetvis exportera vapen via hamnar i Svarta havet, varför de nu skulle bry sig om Svenska klagomål. Sverige kan inte stoppa dom från att exportera vapen helt lagligt med stöd av lagar och enligt FN-beslut. Nu tror jag inte heller de skulle få slut på kulor och granater om Ryssland inte skulle exportera några, det blir iaf inte rebellerna oavsett hur inofficiellt stödet är till dom. Det finns givetvis i lager.

Sen tror jag inte ett dugg på att Försvarsministern är bekymrad över rättvisa i världen eller föra fram någon kritik alls. Rättvisa måste även gälla länder vi inte är antagonistiska emot. Rysslandhat och den imperialistiska linjen kan inte vara allt vi har att följa.

2012.06.20 kl 00:36