Arbetar för en fredligare värld

polisanmalan_171130.jpg
Agnes Hellström med polisanmälan utanför polishuset på Kungsholmen i Stockholm.
Pressmeddelande från Svenska Freds, 30 november 2017

Svenska Freds polisanmäler Saab för mutbrott

Svenska Freds har i dag polisanmält Saab för mutbrott och undanhållande av bevis i samband med försäljningen av Jas Gripen till Sydafrika. Orsak till polisanmälan är ny bevisning, publicerad av Svenska Dagbladet och TV4 i år. Bevismaterialen som framkommit är avtal som Saab tecknat med tidigare korruptionsanklagade Fana Hlongwane och Moses Mayekiso, bland annat ett förlikningsavtal från 2015 mellan Saab och Meyekiso om utbetalningar på 600 000 kronor. 

– Vapenaffären med Sydafrika kan vara den största korruptionshärva som ett svenskt företag någonsin varit inblandat i. Köpet av Jas fick förödande konsekvenser för den unga demokratin i Sydafrika. Affären fick dessutom stort och avgörande stöd från den svenska regeringen, kungahuset och svenska myndigheter. Det är dags att få klarhet i Saabs inblandning i denna härva, säger Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen.

De avtal som avslöjats av SvD och TV4 stärker misstankarna om mutbrott i anslutning till försäljningen av 28 Jas 39 Gripen till Sydafrika 1999. De visar också att Saab ljugit om sina kontakter med den korruptionsanklagade Fana Hlongwane.

I maj 2017 avslöjade TV4:s Kalla fakta att Saab via dåvarande vice VD Kjell Möller tecknat avtal med Fana Hlongwane, och i oktober avslöjade Svenska Dagbladet att Saab via Kjell Möller även tecknat avtal med Moses Mayekiso.Saab har tidigare förnekat samarbete med och utbetalningar till Fana Hlongwane. Förlikningsavtalet mellan Saab och Mayekiso tecknades så sent som 2015 och bevisningen är därmed inte preskriberad enligt svensk lag. 

– Det är uppenbart att det finns mer fakta att ta fram och utreda i den här historien. Med polisanmälan kräver vi att Jas-utredningen återupptas och ges tillräckliga resurser, men vi vill också sätta ljuset på regeringens ansvar. Saab fortsätter att få omfattande stöd från den svenska staten vid införsäljning av krigsmateriel, och därför ser vi också att den svenska regeringen har ett ansvar och borde ha ett stort intresse av att se till att den här affären utreds en gång för alla,  säger Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds.

Kontakt:

Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds, 0709 540 513, agnes.hellstrom@svenskafreds.se

Eva Kellström Froste, pressekreterare, 070 763 48 57, eva.kellstrom.froste@svenskafreds.se

>> Polisanmälan

Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen, Polhemsgatan 4, 112 36 Stockholm | Tel: 08-55 80 31 80 | Plusgiro: 90 10 85-1 Följ Svenska freds på Facebook och Twitter

Publicerad 2017-11-30