Home / Upptäck / Försvars- och Säkerhetspolitik / ÅRETS FÖRSTA RIS OCH ROS ÄR SKICKADE

ÅRETS FÖRSTA RIS OCH ROS ÄR SKICKADE

2020-03-11

Nu är årets första RIS- och ROS utsedda. Den här gången är det kommunalråden för S i Göteborg som får ta emot ROS-kort för att de lyssnade på opinionen och röstade för motionen om att ansluta Göteborg till ICAN:s stadsupprop för FN:s kärnvapenförbud.

RIS- och ROS-kort från Svenska Freds.
RIS- och ROS-kort från Svenska Freds.

I den senaste kampanjen uppmärksammas Göteborg och Lund som inom kort ska rösta om motioner för att ansluta respektive stad till ICAN:s stadsupprop – ett initiativ där städer och kommuner runt om i världen kan ta ställning för FN:s konvention om ett kärnvapenförbud. Påtryckare för fred har en viktig chans att påverka processen!

I Göteborg kommunstyrelse bifölls motionen med stöd av Socialdemokraternas kommunalråd Marina Johansson, Jonas Attenius och Blerta Hoti. Detta innebär goda förutsättningar för att även kommunfullmäktige röstar för att ansluta till ICAN Cities Appeal. I Socialdemokraternas yrkande hänvisades till att ”78 procent av det svenska folket vill att regeringen agerar för ett förbud mot kärnvapen”.  ROS-korten tilldelas Socialdemokraternas kommunalråd som lyssnade på opinionen.

Kommunkontoret i Lund menade i ett yttrande att stadsuppropet innebär en säkerhetspolitisk opinionsyttring som är bortom kommunens kompetens. Detta hänvisade kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L), med flera, i ett yrkande trots att städer är de främsta måltavlorna för kärnvapen. Kommunstyrelsen i Göteborg har visat att en opinionsyttring på kommunal nivå är möjlig. RIS-korten tilldelas Philip Sandberg för kommunstyrelsens beslut att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen.

Om RIS och ROS

Några gånger per år skickar Svenska Freds påtryckare för fred ut vykort eller brev till utvalda personer eller organisationer som har bidragit till arbetet att skapa hållbar fred (ROS), och till personer eller organisationer som på något vis motverkar detta arbete (RIS).

Vill du också bli en påtryckare för fred? Det kostar 60 kronor per år. Hör av dig till info@svenskafreds.se