PACIFISTISK TEATER I SÄLEN

Under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen på måndag kväll bjöd Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen in till en platsspecifik version av den pacifistiska pjäsen Ned med vapnen!

Under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen på måndag kväll bjöd Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen in till en platsspecifik version av den pacifistiska pjäsen Ned med vapnen! Pjäsen som under hösten satts upp på Kulturhuset Stadsteatern framfördes utanför konferensprogrammet, på Svenska Freds ordförande Agnes Hellströms hotellrum på Sälens högfjällshotell. I publiken satt journalister, försvarspolitiker och forskare.

Föreningen Folk och Försvars vision är att bidra ”till att vår säkerhet är hela folkets angelägenhet” och den vill enligt sin hemsida ”sprida kunskap och främja en levande debatt om säkerhetspolitik i Sverige och världen”. Detta ville Svenska Freds ta fasta på.

– Med föreställningens hjälp vill vi öppna upp för en nyanserad debatt med plats för fler perspektiv och alternativ till den militära syn på säkerhet som dominerar i dagsläget. Militära satsningar och försvaret får enorma resurser men kan inte lösa många av de mest uppenbara säkerhetshot vi står inför, säger Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds.

Ned med vapnen! bygger på Nobelpristagarens Bertha von Suttners radikala roman och bestseller från 1889. Med i Sälen var ett konstnärligt team från Kulturhuset Stadsteatern, en av dem skådespelaren Robert Fux, som spelar pjäsens alla roller.

– Genom att ta Ned med vapnen! till Sälen ville vi låta kulturen ta plats i försvarsdebatten och vidga perspektiven. Vi hoppades på en kulturkrock, bokstavligt talat, och det tycker jag att vi fick. Martas fredsbudskap behövs verkligen här, säger Robert Fux, skådespelare på Kulturhuset Stadsteatern som spelar fredsaktivisten Marta.

Bertha von Suttner var en föregångsgestalt vad gäller att utmana normer om militarisering på sin tid, men föreställningen väcker också frågor om dagens  försvarsdebatt.

– En demokratisk försvars- och säkerhetspolitisk debatt måste vara öppen för att grundantaganden som ofta tas för självklara diskuteras. De största hoten mot oss och planeten idag kan inte mötas med militära medel. Jag hoppas att publiken tog med sig nya tankar in till konferensen, säger Svenska Freds ordförande Agnes Hellström.

Ned med vapnen! är dramatiserad av Stina Oscarsson och regisserades av Nora Nilsson.

Läs mer om föreställningen på Kulturhuset Stadsteaterns hemsida.

Kontakt:

Linda Åkerström, Svenska Freds, 070-763 48 51
Agnes Hellström, Svenska Freds, 070-954 05 13

Pressbilder

https://www.flickr.com/photos/svenskafreds