Home / Upptäck / Försvars- och Säkerhetspolitik / RIS OCH ROS: KÄRNVAPEN I FOKUS

RIS OCH ROS: KÄRNVAPEN I FOKUS

2023-06-15

Denna gång år RIS till Stefan Sarmes ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet, för förbundets hållning om att kärnvapen bör tillåtas på svensk mark. ROS går till Lisa Nåbo, ordförande för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, för att förbundet tar ställning mot kärnvapen på svensk mark

Kärnvapen är ett massförstörelsevapen som vid användning orsakar enorm skada och får ofattbara humanitära konsekvenser. Den svenska Natoansökan har åter aktualiserat frågan om kärnvapen på svensk mark. Sverige har en lång tradition av engagemang för nedrustning och sedan länge en stark opinion mot kärnvapen.

RIS går till Stefan Sarmes ordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet, för förbundets hållning om att kärnvapen bör tillåtas på svensk mark, ett beslut som skulle sakna folklig förankring. I en debattartikel i Aftonbladet argumenterar KDU för att det viktigaste för Sveriges säkerhet är att få beviljat Natomedlemskap och stå under Natos så kallade ‘kärnvapenparaply’. De menar att Sverige bör lämna linjen om kärnvapennedrustning och gå med i Nato med ”ödmjukhet”, det vill säga utan krav och förbehåll.

ROS går till Lisa Nåbo, ordförande för Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund, för att förbundet tar ställning mot kärnvapen på svensk mark och står fast vid sin position när många andra ändrar sig i den alltmer militariserade debatten. SSU driver också på för Norden som en kärnvapenfri zon och vill driva frågan i Europaparlamentet. Vi uppmanar SSU att driva på för en lagstiftning mot kärnvapen på svensk mark.

SKICKA RIS OCH ROS!

Så här gör du:

  • Ladda ner breven i kolumnen till höger.
  • Skriv ut hemma på din skrivare.
  • Frankera och skicka.
  • Är du redan Påtryckare för fred så har vi även skickat hem vykort till dig!

 

Risbrev pdf
Till:
Stefan Sarmes
Kristdemokratiska Ungdomsförbundet
Box 2373, 103 18 Stockholm

Rosbrev pdf
Till:
Lisa Nåbo
Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund
Box 554, 101 31 Stockholm

 

BLI PÅTRYCKARE DU MED!

Vill du också bli Påtryckare för Fred och delta i kampen för hållbar fred genom aktioner som den här? Det kostar 60 kr/år att vara Påtryckare för att vi ska kunna betala för utskrifter och porto, men ge gärna en extra gåva om du har möjlighet!

Bli Påtryckare här!