Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / ”BRA ATT LYFTA SEXUALISERAT VÅLD SOM SÄKERHETSHOT”

”BRA ATT LYFTA SEXUALISERAT VÅLD SOM SÄKERHETSHOT”

2018-10-05

Agnes Hellström i SVT inför och efter tillkännagivandet av Nobels fredspris: Bra att priset visar på kraften i det civila samhället.

Agnes Hellström i SVT-studion.

Agnes Hellström satt i Nobelstudion i SVT den 5 oktober inför och efter tillkännagivandet från Oslo om årets fredspristagare. Inför tillkännagivandet sade Agnes Hellström:

– Jag tror ju alltid på civilsamhällets kraft och skulle väldigt gärna se Jamila Raqib som driver Albert Einstein Institution som lyfter ickevåldsmetoder för att förändra och bygga hållbar fred, särskilt i dessa tider med så mycket fokus på väpnad konflikt. Med tanke på hur dåligt det fungerar så behöver verkligen de andra metoder som finns lyftas fram.

Efter tillkännagivandet att Denis Mukwege och Nadia Murad får Nobels fredspris 2018 kommenterade Agnes Hellström:

– Jag blev väldigt rörd och tycker att det är ett fantastiskt bra val för att det både lyfter vilket säkerhetshot sexualiserat våld är mot så otroligt många människor, och också för att det sätter fokus på att sexualiserat våld används som krigföringsmetod i väldigt många väpnade konflikter. Jag tycker också att just valet av både Mukwege och Murad tillsammans ger civilsamhället det här priset, just för deras enorma kamp för att förändra det här.