PAX: FÖRHOPPNINGAR PÅ ATT, ÖVA FÖR FRED OCH JUBEL NÄR FN RÖSTADE JA TILL KÄRNVAPENFÖRBUD

I Pax nr 3 2017 diskuteras förhoppningar på ATT, att öva för fred istället för krig och omröstningen om kärnvapenförbud i FN.

Pax nr 3 2017 har träffat aktivister från krigsdrabbade länder som berättar om vilka förhoppningar de har på det globala vapenhandelsavtalet, ATT. De är besvikna, men på det tredje statspartsmötet satte civilsamhället press på deltagarna och påminde om syftet med avtalet: Att minska mänskligt lidande.

Författaren Susanna Alakoski skriver att vi borde öva för fred, inte för krig och Afrah Nasser, mottagare av Eldh-Ekblads fredspris, berättar varför hon skriver om Jemen. Pax skriver också om regeringens förslag till ny vapenexportlagstiftning, som kritiseras för att inte vara tillräckligt starkt för att stoppa vapen till diktaturer, och om det historiska beslutet i FN om att förbjuda kärnvapen – som Sverige nu tvekar att skriva under. Från Almedalsveckan i Visby skriver Pax om hur Regeringens förslag innebär inte ett absolut förbud för vapen­export till diktaturer – det kom fram under diskussioner med riksdagsledamöter från fyra partier.

LÄS PAX HÄR

Hela tidningen kan läsas här:

Här hittar du alla artiklar i Pax