Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / PAX NR 1 2021: AGNES HAR ORDET

PAX NR 1 2021: AGNES HAR ORDET

2021-04-14

Agnes Hellström, ordförande i Svenska Freds.

DEN 21 JANUARI klockan 11.00 svensk tid slog klockan midnatt i Samoa, som därmed blev första land där FN:s konvention om förbud mot kärnvapen trädde i kraft. ICAN:s Beatrice Fihn kommenterade ögonblicket på Instagram, med de avslutande orden: ”Det är svårt, det går långsamt, men 22 januari är en enorm seger och jag är redo att fira.”

OCH SOM VI FIRADE, världen över. Klockan 16.00 dagen därpå drog firandet igång i Sverige. 150 festklädda och förväntansfulla gäster med glitter i blicken, av både tårar och skratt. Med en känsla av lätthet blandad med stundens allvar, firade vi 75 års fredsarbete.

FESTEN VAR DIGITAL men närvaron total. På plats fanns några av er vars lokalförening uppmärksammat varenda Hiroshimadag sedan 1970-talet. Några av er kände jag igen som aktivister från tiden när Per Anders Fogelström var Svenska Freds ordförande och kämpade mot en svensk atombomb. Medlemmar från Svenska Freds, IKFF, Svenska Läkare Mot Kärnvapen, Greenpeace, FN förbundet, Kristna Freds och många fler. Vi var ett komprimerat myller av det civilsamhälle som jobbat så länge för något som till slut blev verklighet.

OCH TILL ER SOM INTE VAR DÄR vill jag upprepa delar av talet jag höll under festen: ”Tack! Tack ni som redan tidigt 1950-tal organiserade er mot kärnvapen och för att de aldrig mer skulle användas. Tack för att ni aldrig gav upp, för att ni vände opinionen och stoppade Sveriges planer på att skaffa egna kärnvapen på 1960-talet. Tack för att ni stod fast vid er inre kompass och stod emot påhopp och anklagelser om allt från att vara naiva till att vara fosterlandsförrädare. Tack till er som tog över stafettpinnen när energin tröt för dem som kämpat innan er, ni som gjorde Svenska Freds och hela fredsrörelsen mångdubbelt starkare under 1980-talet. Arrangerade fredsmarscher, skrev debattartiklar, höll torgmöten. Tack till kärnvapenöverlevarna, hibakushas, som aldrig tystnat utan fortsatt berätta. Tack vare era historier har världen aldrig kunnat glömma. Tack till alla er som enträget, envist och energiskt fortsatt jobba för det ni tror på: En värld utan kärnvapen. En värld där kärnvapen är förbjudna. Nu är vi där.”

DEN 22 JANUARI 2021 FIRADE VI. Men redan dagen därpå organiserade vi oss på nytt. För nu fortsätter kampen mot klockan att förbjuda mördarrobotar, helt autonoma vapensystem, innan de börjar tillverkas. Samtidigt har nu kriget i Jemen pågått i sex år och svensk krigsmateriel fortsätter att levereras till de stridande parterna, trots de skärpta regler för svensk vapenexport som trädde i kraft 2018 och som borde omöjliggöra en sådan export. Det är fullständigt oacceptabelt att detta kan pågå. Under 2021 ska vi inte bara göra allt för att få regeringen att stoppa vapenleveranserna. Vi kommer även att trycka på för att det utreds om de skärpta reglerna haft någon effekt. Det är dags att täppa till kryphålen en gång för alla. Det är dags att samla kraft ur framgångarna och fortsätta att förändra världen, tillsammans.

Agnes Hellström, ordförande Svenska Freds