Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / RIS OCH ROS: BELARUS I FOKUS

RIS OCH ROS: BELARUS I FOKUS

2020-11-17

Nu är årets tredje RIS och ROS utsedda. Den här gången går RIS till handelsminister Anna Hallberg för bristande kontroll av exporten av övervakningsutrustning. ROS går till Sveriges ambassadör i Minsk, Christina Johannesson, och förste ambassadsekreterare Konrad Rikardsson.

RIS- och ROS-kort från Svenska Freds.
RIS- och ROS-kort från Svenska Freds.

Yttrandefrihet och demokrati är förutsättningar för hållbar fred och mänsklig säkerhet. Under sommaren och hösten har stora, fredliga demonstrationer och protester mot regimen och den auktoritära presidenten Alexandr Lukasjenko i Belarus mötts med våld. FN:s människorättsexperter rapporterar fler än 450 fall av tortyr och misshandel av gripna.

ROS till svenska ambassadörer i Minsk

Vi vill uppmärksamma och hylla att svenska ambassadörer använt ickevåldsmetoder i Belarus. Vår ROS går till Sveriges ambassadör i Minsk, Christina Johannesson, och förste ambassadsekreterare Konrad Rikardsson som, den 9 september tillsammans med flera andra diplomater, åkte hem till författaren och nobelpristagaren Svetlana Alexijevitj när hon hotades av maskerade män utanför sitt hem. Diplomaterna utgjorde genom sin närvaro ett skydd för författaren, som blivit en tongivande röst åt oppositionen.

RIS till handelsminister Anna Hallberg

I samband med demonstrationerna i Belarus har det framkommit att det svenskrelaterade IT-företaget Sandvine sålt utrustning till den belarusiska regimen, som använt den för att censurera internet. Det har försvårat för de oppositionella att kommunicera och söka information.

Sverige har nyligen kritiserats för bristande kontroll av exporten av övervakningsutrustning och för att svenska företag i nuläget inte har några lagkrav på sig att genomföra en konsekvensanalys för eventuell negativ påverkan på mänskliga rättigheter. Ett lagförslag diskuteras inom EU, men detta kommer troligen inte att vara tillräckligt starkt.

Det är av yttersta vikt att företag hålls ansvariga så att sådan utrustning inte hamnar i händerna på makthavare som kan använda den för att kränka mänskliga rättigheter. Vårt RIS går denna gång till handelsminister Anna Hallberg, som kan agera för ett lagkrav på att alla företag gör konsekvensanalyser för mänskliga rättigheter.

Bli en påtryckare för fred!

Vill du också bli Påtryckare för Fred och delta i kampen för hållbar fred genom aktioner som den här? Bli Påtryckare här!

Delta i aktionen!

Ladda ner och skriv ut dina egna Ris & Ros-brev. Skicka breven per post eller per e-post till adresserna nedan.

Risbrev pdf
Anna Hallberg, e-post via registrator: utrikesdepartementet.registrator@regeringskansliet.se

Postadress:

Handelsminister Anna Hallberg
Utrikesdepartementet
103 33 Stockholm

Rosbrev pdf

Ambassadör Christina Johannesson och förste ambassadsekreterare Konrad Rikardsonvia ambassaden i Minsk: ambassaden.minsk@gov.se

Postadress:

Ambassadör Christina Johannesson och förste ambassadsekreterare Konrad Rikardson
Vulitsa Revaliutsyinaya 15
Minsk, Belarus 220030