Home / Upptäck / Nedrustning / ”Kärnvapen är ett reellt hot”

”Kärnvapen är ett reellt hot”

2018-06-12

Agnes Hellström i Aftonbladet TV: Trump och Kim borde skriva under FN:s avtal om kärnvapenförbud.

Agnes Hellström i tv-studion, bakgrundsbilder med kärnvapen och bild från mötet i Singapore.
Agnes Hellström i Aftonbladet TV.

Agnes Hellström kommenterade mötet mellan Donald Trump och Kim Jong-Un i Aftobladet TV. Hon konstaterade att det är en stor risk både att Nordkorea har omkring tio kärnvapen och att det finns drygt 15 000 kärnvapen i resten av världen. Alla kärnvapen har exakt samma förödande konsekvenser. Ju fler länder som har det, ju fler länder som hotar att använda dem, desto större är risken.

På frågan ”Vad tror du om förutsättningarna att det verkligen skulle bli så att de börjar montera ned kärnvapen?” svarade hon:

– Det vore ju fantastiskt. Framför allt finns det ju en internationell konvention som förbjuder kärnvapen som Nordkorea borde ansluta sig till. Det borde även USA göra. Jag tror att det är väldigt svårt med den här ensidiga nedrustningen, att Nordkorea ska göra det helt förutsättningslöst. Om USA skulle nedrusta nio av sina kärnvapen har de fortfarande 8 000 kvar. Det handlar ju om att vi behöver global nedrustning av kärnvapen för de är ett reellt hot. Den senaste hösten och våren har vi märkt att vi kommit allt närmare att använda dem och det är väldigt mycket nyckfullhet bland de ledare som har kärnvapen. Det är otroligt oroväckande.

Se inslaget i Aftonbladet TV