Home / Upptäck / Nedrustning / UKRAINSKA LIZA ARBETAR MOT KÄRNVAPEN: “EN KAMP FÖR RÄTTVISA OCH SÄKERHET”

UKRAINSKA LIZA ARBETAR MOT KÄRNVAPEN: “EN KAMP FÖR RÄTTVISA OCH SÄKERHET”

2023-07-28
av Miriam Refai

Yelyzaveta Khodorovska, Liza som hon kallar sig, är en ukrainsk student som fördjupar sig i kärnvapenfrågan både i sin utbildning och i det ukrainska- och globala civilsamhället. När PAX intervjuar henne på telefon befinner hon sig i Odesa, Ukraina och arbetar mot sin examen i internationella relationer vid Odesa National University.

– När jag började studera som en helt vanlig student som följde mina intressen kunde jag inte ana hur relevant det skulle komma att bli, säger Liza.

Studierna är sedan februari 2022 på distans, det enda sättet för många universitet och skolor att kunna fortsätta bedriva undervisning sedan Rysslands folkrättsvidriga och olagliga invasion av landet.

När den fullskaliga invasionen inleddes stannade Liza i Ukraina i två månader, för att sedan fly landet och bo i Schweiz. Sedan december 2022 har Liza återvänt.

– Det var inte ett svårt beslut. Jag var den enda i min familj som var kvar utanför Ukraina. På sätt och vis känner jag mig säkrare nu när jag är nära familjen och i landet. Jag kan göra egna, verklighetsbaserade analyser av läget och hjälpa till där det behövs, berättar hon.

Redan vid den fullskaliga invasionen natten till den 24 februari 2022 varnade Putin omvärlden för att lägga sig i, annars väntar ”konsekvenser de aldrig tidigare skådat”, något som många experter tolkade som ett hot om att använda kärnvapen.

2022 ändrade Belarus sin konstitution och tog bort den del som säger att Belarus är ett kärnvapenfritt land. Den nya konstitutionen öppnade upp för att ryska kärnvapen skulle kunna placeras i Belarus.

I juni 2023 meddelar Belarus president Aleksandr Lukasjenko att landet har börjat ta emot ryska taktiska kärnvapen, som placeras i landet.

– Det är förstås extremt obehagligt och hotet är reellt. Rädsla existerar absolut i det ukrainska samhället. Dock har mycket ändrats sedan februari 2022. Det ukrainska samhället har lyssnat på experter och stora informationskampanjer har genomförts, säger Liza.

– Det faktum att Ryssland nu placerar kärnvapen i Belarus är oroande. Inte enbart för Ukrainas säkerhet utan för den globala icke-spridningen. Vi måste få internationell uppmärksamhet för kärnvapenfrågan, fortsätter hon.

När Liza började studera drömde hon om att bli politisk journalist, men på vägen har hon intresserat sig särskilt för kärnvapenfrågan och engagerat sig på flera sätt i hemlandet och internationellt – bland annat i Odesa Center for Nonproliferation och Black Sea Women in Nuclear – ett regionalt nätverk för kvinnliga experter på ämnet.

– Sedan i maj förra året har jag också hjälpt Wien-baserade Atomic Reporters. De gör ett viktigt jobb med att tillhandahålla saklig och opartisk information till journalister om kärnvapen, vetenskap och teknik. Men det är nästan mer lämpligt att säga att de har hjälpt mig. Jag är otroligt tacksam för att de gett mig en chans att ta mina första steg och utveckla mitt engagemang och min kunskap i frågorna.

I juni förra året var Liza i Wien på ICAN Nuclear Ban Forum tillsammans med Atomic Reporters. Sedan talade hon på den 10:e översynskonferensen för icke spridningsavtalet (NPT).

– Det var ett väldigt bra tillfälle att än en gång prata om kriget, särskilt kopplat till kärnvapen. För mig personligen var det givetvis stort.

 

Liza kallar sig ogärna aktivist, utan vill lyfta de många ukrainare som i hennes mening gör stor skillnad i det ukrainska samhället och för landets suveränitet och folk. Hon väljer att engagera sig genom sin utbildning och ser det inte längre som ett val.

– Jag känner inte att jag har rätt att sluta göra det jag har valt att göra för att stödja mitt land idag. Det är många unga ukrainare som känner så. Vi har ett gemensamt mål att vara fria och vi måste vinna detta krig för att existera. Därför väljer människor, var och en, hur de kan vara en röst för Ukraina idag och bara gör det. Oavsett allt.

– Jag vill att rättvisan ska segra och att vi alla ska ha en säkrare framtid, det är min främsta motivation. Det är en kamp för rättvisa och säkerhet, inte enbart för Ukraina utan för hela världen, säger Liza.

Läs hela PAX #2 2023 och tidigare nummer av tidningen

HÄR!