SVENSKA FREDS STOPPAR MÖRDARROBOTAR MED CHATBOTEN FRED

Den 16 november lanserar Svenska Freds chatboten Fred - en fredlig bot som är programmerad för att arbeta för hållbar fred. Fred är särskilt inriktad på att stoppa mördarrobotar - helt autonoma vapensystem som utan mänsklig kontroll kan välja ut och attackera mål i krigföring.

– En framtid där maskiner själva bestämmer över liv och död, vad och vem som ska attackeras i en väpnad konflikt, är inte den framtid vi vill ha. Men faktum är att vi är på väg dit – och utvecklingen går snabbt. Tillsammans med boten Fred vill vi få fler att uppmärksamma problemet och kämpa för en lösning: att stoppa mördarrobotar genom ett internationellt förbud, säger Agnes Hellström, Svenska Freds ordförande.

Genom att svara på frågor om mördarrobotar och ställa användaren inför olika etiska dilemman som visar på svårigheterna med att föra över beslutsfattande kring liv och död på robotar, vill Svenska Freds få fler aktiva i kampen mot mördarrobotar. Idén till kampanjen uppstod i början av hösten, efter att Sverige fortfarande inte tagit ställning i FN mot mördarrobotar. Detta trots att utrikesminister Ann Linde i utrikesdeklarationen 2020 sagt att Sverige ska vara ledande i arbetet för ett internationellt förbud.

Att få ett förbud mot mördarrobotar på plats är brådskande. AI-experter och forskare är överens om att det handlar om år – inte årtionden – innan mördarrobotar kan komma att användas i krigföring.

– Vi hoppas nu att många väljer att ta ställning för hållbar fred och mot mördarrobotar i jul och tillsammans med boten Fred är med och förändrar världen med en julklapp. säger Agnes Hellström.

Fram till jul är det möjligt att ge bort chatboten Fred i julklapp via Svenska Freds webb och på så sätt vara med i kampen för hållbar fred i världen. Beställ ett gåvobevis på svenskafreds.se så skickar vi ett gåvobevis antingen med post eller digital till din mail med en länk till boten Fred. Lägg gåvobeviset under julgranen så kan ni tillsammans diskutera de etiska dilemma på julafton!

Information om kampanjen
Projektledning: Caroline Leuhusen, Insamlingsansvarig Svenska Freds
Servicedesign och teknisk utveckling av chatboten Fred: Caroline Foerster/Studio Foerster
Pressbilder finns att ladda ned här.

Kontakt
Ingrid Heller, Pressekreterare Svenska Freds
070 763 48 57
ingrid.heller@svenskafreds.se

Caroline Leuhusen, Insamlingsansvarig Svenska Freds
070 763 48 56
caroline.leuhusen@svenskafreds.se

Läs mer

Om chatboten Fred.
Köp ett gåvobevis.
Köp ett gåvobevis i mobilen.