Home / Upptäck / Vapenexport / PAX #2 25: SVENSKA FREDS PÅ SAABS BOLAGSSTÄMMA

PAX #2 25: SVENSKA FREDS PÅ SAABS BOLAGSSTÄMMA

2025-07-01

Den 10 april var Svenska Freds på plats på Saabs bolagsstämma. Sedan 2007 äger Svenska Freds en aktie i Saab för att kunna delta vid bolagsstämman och ställa kritiska frågor till företagets ledning kring den svenska vapenexporten.

Text i Fredstidningen PAX #2 2025

Svenska Freds har under decennier bevakat den svenska vapenexporten. De senaste åren framställs vapenindustrin och exporten allt mer som något positivt i den mediala debatten. Nu under våren har det rapporterats om att 200 000 svenskar blivit aktieägare i vapenföretaget Saab, något som tyder på den mer accepterande bilden av industrin. Den 10 april var Svenska Freds på plats på Saabs bolagsstämma. Sedan 2007 äger Svenska Freds en aktie i Saab för att kunna delta vid bolagsstämman och ställa kritiska frågor till företagets ledning kring den svenska vapenexporten. PAX berättar om hur ett vapenföretags bolagsstämma kan se ut och vilka det egentligen är som får betala priset för företagens och aktieägarnas vinster.

En kylig aprildag stod 30 personer på initiativ av Svenska Freds lokala fredsgrupp i utanför Saabs hangar i Linköping. De höll i skyltar med slogans som “Stoppa vapenexporten till icke-demokratier!” och “Stoppa Saabotaget”. Linköpings fredsgrupp bildades i början av året och det finns ett stort engagemang mot framför allt Saab, som är en stor aktör och arbetsgivare i Linköping med sina ungefär 5000 anställda på orten. 

Det är hög säkerhet på bolagsstämman och Svenska Freds representanter fick gå igenom en säkerhetskontroll för att komma in i lokalen. På bolagsstämman råder också totalt fotoförbud och en person som fotade byggnaden utifrån fick böter på 30 000 kr. Utöver Svenska Freds deltog detta år även en representant från Fridays for Future samt några privatpersoner, som alla tagit inspiration från Svenska Freds och köpt en aktie för att kunna ställa kritiska frågor till Saabs ledning inför de övriga aktieägarna. 

Väl inne i Saabs hangar kunde aktieägarna mingla och fika i en lokal kantad av miniatyrer av vapensystem. Efter mingel och en flyguppvisning av Jas Gripen började bolagsstämman och Saabs VD Micael Johansson berättade om hur viktigt företaget är i tider av kris och krig i världen. Han lyfte särskilt Saabs export till Ukraina och Polen. Johansson nämnde däremot inte Sveriges och Saabs största kund förra året, diktaturen Förenade arabemiraten. 

Förenade arabemiraten är ett land där förtryck av de mänskliga rättigheterna är systematiskt och omfattande. Landet har extremt begränsad yttrandefrihet, pressfrihet, föreningsfrihet och inga demokratiska val. Människorättsorganisationer rapporterar om godtyckliga gripanden, tortyr i fängelser, övervakning av oppositionella och ett rättssystem där åtal för “säkerhetshot” ofta används för att tysta regimkritiker.

Förenade arabemiraten är inte den enda av Saabs kunder med stora demokratiska brister. 2024 gick hela 37 procent av Sveriges vapenexport till odemokratiska länder. Saudiarabien, Pakistan, Filippinerna och Kuwait finns också med på listan av Saabs kunder. Svensk krigsmateriel såldes till exempel till Filippinerna när landet styrdes av president Rodrigo Duterte, en ledare som i år ställts inför rätta för brott mot mänskligheten. Dutertes brott i landet var välkända vid tillfället för affärerna med Saab.

Efter ledningens presentation gavs möjlighet för aktieägarna som var på plats att ställa frågor. Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå tog tillfället i akt att fråga Saabs ledning: Varför fortsätter Saab tjäna pengar på att beväpna och legitimera odemokratiska regimer? Kerstin passade också på att berätta för övriga aktieägare om Saabs försäljning till bland annat Förenade arabemiraten och om situationen för demokrati och mänskliga rättigheter i landet.

På Kerstins fråga svarade Saabs VD bland annat att de följer de lagar och regelverk som finns. Svenska Freds menar att även om något är juridiskt tillåtet innebär det inte att det är etiskt eller säkerhetspolitiskt hållbart. Vapenindustrin är inte ett hållbart investeringsalternativ. Det är en industri som växer när konflikter eskalerar och som tjänar pengar på mänskligt lidande. Den som inte vill vara med och beväpna diktaturer och länder som kränker mänskliga rättigheter och bryter mot internationell rätt har all anledning att avstå från att investera i Saab.

Den som investerar i Saab bör också känna till att vinsterna genereras av en omfattande export till odemokratiska länder, länder som kränker mänskliga rättigheter och bryter mot internationell rätt. Det är människor i dessa länder som får betala priset för företagens och aktieägarnas vinster. Saabs försäljning till odemokratiska länder kan inte ha undgått någon av aktieägarna som besökte stämman, med tanke på flertalet frågor som ställdes och fredsgruppens demonstration utanför.

Saabs ledning fortsätter att argumentera att Sverige behöver en stark vapenindustri för att skydda vår demokrati. Det argumentet urholkas när samma industri beväpnar regimer som systematiskt underminerar demokratins grundprinciper. Svenska Freds fortsätter arbetet med att granska den svenska vapenexporten och stå upp mot militariseringen av debatten.