Home / Upptäck / Vapenexport / PAX: RÖSTER FRÅN JEMEN

PAX: RÖSTER FRÅN JEMEN

2018-11-30

Tre jemenitiska fredsaktivister, Radhya Al Mutawakel,  Afrah Nasser och Abdulsalam Al Dahebi, svarar på frågan om hur de ser på svensk vapenexport till den saudiledda koalitionen

Tre jemenitiska fredsaktivister, Radhya Al Mutawakel,  Afrah Nasser och Abdulsalam Al Dahebi, svarar på frågan om hur de ser på svensk vapenexport till den saudiledda koalitionen:

Radhya Al Mutawakel. Foto: Ralf Schlesener

– Det är så konstigt, ett land som Sverige, välutvecklat, välutbildat. Jag hade trott att ett land som ert skulle exportera kunskap, utbildning och teknik – men så säljer ni vapen. Ni har lyckats skapa ett fredligt samhälle med en fungerande rättsstat, varför vill ni inte sprida det? Ni bidrar till krig, är det värt pengarna?

Radhya Al Mutawakel

 

Afrah Nasser.

– Det finns en liten men en viktig rörelse för anti-militarisering i Sverige, som jag är stolt över att tillhöra. Vi har alla fördömt Sveriges vapenförsäljning värd miljarder till Saudiarabien och Förenade arabemiraten, särskilt på grund av vår oro för krigsförbrytelserna som pågår i Jemen. Sverige har nu en striktare exportkontroll. Men jag vet att Sverige kan göra bättre än så här. Det finns många länder som avbrutit vapenhandeln till den saudiledda koalitionen. Sverige borde göra detsamma! Sverige bör avbryta all sin vapenförsäljning. Sverige har länge stått för fred och konfliktlösning och bör lägga sin kraft på att hjälpa till att finna en lösning, inte lägga bränsle på en brinnande eld.

Afrah Nasser

 

Abdulsalam Al Dahebi.

– Det är så sorgligt och avskyvärt att så mycket vapen har hamnat i fel händer. Många krigsförbrytelser mot civila har begåtts i Jemen av Saudiarabien-koalitionen. De som säljer vapen till denna koalition bidrar till dess brott. Dessutom luras det svenska folket, som aldrig skulle acceptera vapenhandeln om de visste att priset var attacker som dödar barn och civila i Jemen!

Abdulsalam Al Daheb

Pax nr 4/Specialutgåva Säkert (uppdaterad i december 2019)