Home / Upptäck / Vapenexport / PRESSMEDDELANDE: REKORDSTOR VAPENEXPORT TILL DIKTATURER 2021

PRESSMEDDELANDE: REKORDSTOR VAPENEXPORT TILL DIKTATURER 2021

2022-03-30

Inte sedan Svenska Freds började sina sammanställningar år 2000 har andelen diktaturer varit så stor.

av Miriam Refai

Förra året gick hela 40 procent av den svenska vapenexporten till länder som organisationen Freedom House klassar som ofria. Sverige fortsätter därmed att beväpna diktaturer, visar Svenska Freds sammanställning av den statistik för vapenexporten 2021 som nyligen överlämnats till regeringen. 

Inte sedan Svenska Freds började sina sammanställningar år 2000 har andelen diktaturer varit så stor. 2018 infördes ett så kallat demokratikriterium i det svenska regelverket för vapenexport. Ett mottagarlands demokratiska status ska sedan dess utgöra hinder vid bedömningen av exportaffärer.

– Förra årets rekordstora export till ofria länder visar ännu tydligare än vanligt de stora bristerna i hur demokratikriteriet är utformat. Att Sverige fortsätter att säga sig stå för demokratiska fri- och rättigheter samtidigt som vi beväpnar odemokratiska regimer är både sorgligt och oerhört skenheligt, säger Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds. 

Majoriteten av diktaturmottagarna utgörs av länder i den Saudi-och UAE-ledda koalition som är en stridande part i Jemenkriget. Ett av dessa, Förenade arabemiraten, var den största mottagaren av svensk vapenexport förra året. Även Thailand, där det på senare tid skett en sådan försämring av landets demokratiska status att det nu klassas som en diktatur, är med på listan över mottagare av svensk vapenexport. 

År 2021 gick nästan hälften, 46 procent, av den svenska vapenexporten till icke-demokratier, alltså länder som Freedom House klassar som ofria eller delvis fria. Så hög har siffran inte varit sedan 2012, enligt Svenska Freds sammanställning. 

Kontakt: 

Agnes Hellström

Ordförande 

070-954 05 13

 

Linda Åkerström

Ansvarig för nedrustningsfrågor

070-763 48 51

 

Maja Landin

Pressekreterare

070-763 48 57