Home / Upptäck / Vapenexport / SVERIGE FORTSÄTTER EXPORTERA VAPEN TILL DIKTATURER

SVERIGE FORTSÄTTER EXPORTERA VAPEN TILL DIKTATURER

2018-02-21

Pressmeddelande från Svenska Freds den 21 februari 2018: Den svenska vapenexporten ökade med 2 procent 2017.

 

Saabs monter på vapenmässa.
Den svenska vapenexporten ökade med 2 procent 2017.

Pressmeddelande från Svenska Freds den 21 februari 2018

I dag presenterar myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP) statistik över Sveriges export av krigsmateriel under 2017. Statistiken visar att vapenexporten fortsätter att öka. Under 2017 beviljades krigsmaterielexport till ett flertal icke-demokratiska länder och till länder som kränker mänskliga rättigheter, bland annat Förenade Arabemiraten, Saudiarabien, Filippinerna, Thailand, Indonesien, Turkiet och Pakistan.

– Det handlar om affärer med oerhört problematiska länder och detta är fortsättningen på en pågående trend, säger Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds.

Den faktiska vapenexporten under 2017 uppgick till cirka 11,3 miljarder kronor, en ökning med 2 procent jämfört med året innan. Med ISP:s beviljade exporttillstånd väntas en fortsatt ökning de kommande åren. Sedan början av 2000-talet har vapenexporten mer än tredubblats, enligt Svenska Freds sammanställning.

Vi noterar också att ISP för första gången på mycket länge har beviljat export till Filippinerna vilket uppmärksammades i media under förra veckan. Filippinernas president Duterte utreds i nuläget av Internationella brottmålsdomstolen, ICC, för misstänkta folkrättsbrott och har bland annat kritiserats av Amnesty för tusentals utomrättsliga avrättningar och fängslanden av människorättsaktivister.

– Nästa vecka ska riksdagen fatta beslut om skärpt lagstiftning för vapenexporten. Det är märkligt att ISP beviljat så stor export till de länder som enligt förslaget inte borde få köpa krigsmateriel. Att ISP inte drar i bromsen utan tvärtom beviljar helt nya affärer är mycket oroande. Nu är det upp till bevis för riksdag och regering att ta ansvar och visa att de menar allvar med den nya lagstiftningen, säger Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds.

Något av det mest uppseendeväckande i rapporten är den faktiska exporten till Förenade Arabemiraten och Saudiarabien till ett värde av 156 miljoner kronor. Länderna är sedan 2015 delaktiga i de saudiledda flygattackerna mot Jemen, en konflikt som FN beskriver som världens just nu värsta humanitära katastrof. Attacker som av bland andra organisationen Human Rights Watch beskrivits som krigsbrott.

Redan 2011 beslutade riksdagen om att införa ett strängare regelverk för att hindra export av krigsmateriel till icke-demokratiska stater och stater som kränker mänskliga rättigheter. Den 28:e februari väntas lagförslaget röstas igenom i riksdagen.

För mer information kontakta:

Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds, 0709 540 513, agnes.hellstrom@svenskafreds.se

Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds, 070 763 48 51, linda.akerstrom@svenskafreds.se

>> Pressbilder