Home / Upptäck / Vapenexport / STATISTIK FÖR SVENSK VAPENEXPORT – Natomedlemskapet ger tydlig påverkan

STATISTIK FÖR SVENSK VAPENEXPORT – Natomedlemskapet ger tydlig påverkan

2024-03-04

Pressmeddelande 3 mars 2024

Idag kom myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP) med sin statistik för Sveriges vapenexport förra året. Svenska Freds har tagit del av underlaget som idag lämnas till regeringen. Det stundande svenska Natomedlemskapet har redan nu haft påverkan på vapenexporten. I underlaget redovisas vapenexport till Turkiet för första gången sedan alla tillstånd drogs in till följd av landets invasion av Syrien 2019. Förutom beslut att beväpna flera diktaturer och odemokratiska länder visar statistiken fortsatt export av krigsmateriel till Israel under 2023.

På mottagarlistan över svensk vapenexport återfinns Turkiet. Vapenexporten stoppades 2019 efter invasionen av Syrien och sedan dess har landets attacker och hot om invasion fortsatt. Turkiet klassas som odemokratiskt i demokratiindex och inom landet sker kränkningar av mänskliga rättigheter. Den återupptagna vapenexporten motiveras av landets status som Natoland. Utöver Turkiet har svenska vapenföretag fortsatt givits tillstånd att beväpna flera diktaturer och odemokratiska länder.

”Den återupptagna vapenexporten till Turkiet visar tydligt att Sverige värdesätter ett Natomedlemskap högre än respekten för mänskliga rättigheter, demokrati och folkrätt. Vapenindustrin vill framställa det som att den bidrar till frihet och demokrati men också svenska vapenföretag har en omfattande export till odemokratiska regimer, länder som kränker mänskliga rättigheter och den internationella rätten. Människor i dessa länder får betala ett högt pris för vapenindustrins blomstrande affärer”, säger Linda Åkerström, policychef på Svenska Freds.

För andra året i rad visar statistiken kraftigt ökad export av krigsmateriel till Israel. Det senaste tillståndet beviljades enligt ISP 10 oktober 2023. Israel utreds av den internationella domstolen (ICJ) för folkmord. Försvarets materielverk (FMV) har också ingått omfattande avtal med det israeliska vapenföretaget Elbit Systems Sweden.

”Redan innan den fasansfulla och akuta situation som råder i Gaza till följd av Israels brutala krigföring  fanns mycket stora problem med Israel som svensk vapenexportkund. Den israeliska ockupationen av Palestina har i många decennier inneburit brott mot mänskliga rättigheter och systematiskt förtryck i strid med internationell rätt. Vapenexport borde aldrig ha tillåtits till Israel och vi kräver tydliga politiska signaler om att Sverige stoppar all vapenhandel med Israel”, säger Linda Åkerström, policychef på Svenska Freds.  

År 2023 exporterades, enligt ISP:s statistik, krigsmateriel till ett värde av drygt 18 miljarder kronor. Vapenexporten har ökat och förra årets största mottagare av krigsmateriel var USA, Brasilien, Pakistan, Storbritannien, Tyskland, Ungern, Indien, Norge, Frankrike och Tjeckien. 

Underlaget för 2023 visar även på vapenexport till ett flertal odemokratiska länder och diktaturer såsom Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Pakistan, Jordanien, Kuwait, Qatar, Thailand, Brunei, Ungern och Turkiet. 

Svenska Freds genomgång av det statistiska underlaget visar att två utförseltillstånd givits till en mottagare som ISP, med hänvisning till utrikessekretess, inte namnger. ISP skriver att landet är “en statlig mottagare i ett etablerat samarbetsland i Västvärlden”. Det är mycket ovanligt att mottagare inte namnges. Det samlade värdet på tillstånden är väldigt stort, 11.7 miljarder. 

 

KONTAKT

Linda Åkerström
Policychef och sakkunnig i vapenexportfrågor
070-763 48 51, linda.akerstrom@svenskafreds.se

Linnéa Petersson
Kommunikatör
070-763 48 57, linnea.petersson@svenskafreds.se

Galleri