Home / Upptäck / Vapenexport / ”UPPENBART ATT KORRUPTIONSMISSTANKAR INTE UTRETTS TILLRÄCKLIGT”

”UPPENBART ATT KORRUPTIONSMISSTANKAR INTE UTRETTS TILLRÄCKLIGT”

2017-10-31

Agnes Hellström kommenterar i SvD att det är uppenbart att korruptionsmisstankarna mot Gripenaffären i Sydafrika inte utretts tillräckligt.

– Det är uppenbart att korruptionsmisstankarna inte utretts tillräckligt. Hela tiden dyker det upp ny information som tyder på att det finns en korruptionsskandal kopplad till Sydafrika-affären.

Agnes Hellström kommenterar SvD:s nyhet om att Saab betalade ut fem miljoner kronor till mutmisstänkt i Jas Gripen-affären med Sydafrika.

Svenska Freds lämnade in en polisanmälan mot Saab AB redan 2010. Brottsmisstanken var ”misstankar om mutbrott, bestickning” i Gripen-affären samt i ”motköp – offsets – som var kopplade till affären”.

Riksenheten mot korruption inledde en förundersökning som lades ned 2016. Det var andra gången korruptionsmisstankarna utreddes i Sverige utan resultat.

Agnes Hellström till SvD:

– Redan i maj var vi inne på att göra en polisanmälan när TV4 kunde avslöjade ett annat konsultavtal. Det som var i vägen då var preskriptionstiden. Då valde vi att inte gå vidare. Nu får vi titta på det igen och ta ställning till hur vi ska göra.