Home / Upptäck / Vapenexport / SVENSK VAPENAFFÄR MED FILIPPINERNA

SVENSK VAPENAFFÄR MED FILIPPINERNA

2022-12-06

Sveriges största vapenföretag Saab står enligt Aftonbladet inför en miljardaffär med Filippinerna. Export av stridsflygplanet Jas Gripen till landet ska enligt fler källor har fått positivt förhandsbesked nu i november men vapenexportmyndigheten ISP vill varken ”bekräfta eller dementera”. 

Sveriges största vapenföretag Saab står enligt Aftonbladet inför en miljardaffär med Filippinerna. Export av stridsflygplanet Jas Gripen till landet ska enligt fler källor har fått positivt förhandsbesked nu i november men vapenexportmyndigheten ISP vill varken ”bekräfta eller dementera”

Frågan är känslig med anledning av de allvarliga och systematiska kränkningarna av mänskliga rättigheter i Filippinerna, samt de konflikter som landet är indraget i. Filippinernas tidigare president Rodrigo Duterte har fått hård kritik för brott mot mänskliga rättigheter och utreds av den internationella brottmålsdomstolen ICC för tusentals utomrättsliga avrättningar som varit del av hans hårdföra krig mot narkotikan. 

Duterte lämnade ICC och nuvarande president Marcos Jr har sagt att han inte kommer låta ICC undersöka de brott som begåtts. Marcos Jr är son till den tidigare diktatorn Ferdinand Marcos och har som sin vicepresident Dutertes dotter Sara Duterte-Carpio. Ett stridsflygplan kommer att kunna användas i många decennier, om affären går igenom. Att tro att valet gjort så stor skillnad att Filippinerna nu skulle vara okej att exportera vapen till är att vara oerhört positiv vad gäller demokratin och situationen för konflikt och mänskliga rättigheter i Filippinerna. Sverige borde tvärtom vara mycket försiktiga. 

Svenska Freds kritiserade redan 2016 regeringen för en svensk handelsdelegation till Filippinerna med handelsminister Mikael Damberg i spetsen och vapentillverkaren Saab med i delegationen. Vi såg med oro på att Sverige valde att öppna ambassad i landet samtidigt som Saab öppnade kontor inte långt därifrån och att det bara kunde tolkas som att det pågick försök att öppna upp för vapenexport. 

Saabs aktie lyfte från minus till plus på Stockholmsbörsen efter att nyheten om affären publicerades den 1 december.