PAX #2 25: CIVILA I SKOTTLINJEN – DÄRFÖR MÅSTE FÖRBUDET MOT PERSONMINOR FÖRSVARAS
Efter att ett flertal länder i Europa, bland annat Finland och de baltiska länderna, under våren 2025 meddelat att de avser lämna förbudet mot minor har frågan om personminor återigen blivit föremål för diskussion, även i Sverige.
Text i Fredstidningen PAX #2 2025
Personminor är förbjudet enligt internationell lag sedan 1999, bland annat efter påtryckningar från den internationella kampanjen mot personminor (ICBL) som Svenska Freds varit del av sedan den startade. Sedan förbudet mot personminor trädde i kraft har antalet minor i världen minskat avsevärt, något som räddat många liv. Efter att ett flertal länder i Europa, bland annat Finland och de baltiska länderna, under våren 2025 meddelat att de avser lämna Ottawafördraget har frågan om personminor återigen blivit föremål för diskussion, även i Sverige.
Personminor detonerar vid kontakt eller närvaro av människor och benämns ibland även som trampmina, antipersonell mina och landmina. De är designade för att döda eller allvarligt skada människor ögonblickligen. Personminor förbjöds enligt internationell lag eftersom de inte kan skilja mellan militära och civila, vilket har resulterat i att det främst är civila, och särskilt barn, som drabbas. Detta strider mot krigets lagar som kräver att civila skyddas. Att flera länder nu vill lämna förbudet är oroande, eftersom det riskerar att dessa vapen återigen används.
Ottawakonventionen är grunden för förbudet mot personminor och antogs 1997. Konventionen förbjuder användning, produktion, placering och lagring av personminor. Bakgrunden till att dessa vapen är förbjudna och varför över 160 länder har ratificerat konventionen är på grund av personminors förödande konsekvenser för människor och samhällen. Personminor ligger kvar länge i marken efter att en väpnad konflikt avslutats och gör att det är svårt, eller omöjligt, att röra sig i vissa områden. Detta gör de inte bara till ett direkt hot mot människors rätt till liv, utan de hindrar också tillgången till mat och vatten, människors rörelsefrihet såväl som tillhandahållande av humanitärt bistånd.
84% av de som skadas av minor är civila, varav 37% är barn.
Sedan Ottawakonventionen antogs har stigmatiseringen av personminor ökat och förbudet har således varit oerhört viktigt för att minska användningen av dessa vapen runt om i världen. 94 av de 164 anslutna staterna har helt avvecklat sina lager och över 55 miljoner minor har förstörts. Utvecklingen mot en värld fri från personminor såg därför under en lång tid positiv ut då antalet personminor minskade globalt fram till 2015.
Under de senaste åren har vi tyvärr sett en negativ utveckling där användningen av personminor återigen har ökat. Några av de platser i världen som drabbas värst är Syrien, Jemen och Afghanistan. Även Ryssland och Myanmar har använt personminor i sin krigföring. I många av de drabbade områdena saknar en stor del av befolkningen kunskap om var minorna finns och farorna de medför vilket innebär att människor riskerar sina liv varje dag för att kunna ta sig till skolan eller arbetet.
De ökade spänningarna i Europa och den militära upprustningen har också påverkat frågan om personminor. Ryssland är en av de 33 stater som inte har gått med i Ottawakonventionen och har sedan den fullskaliga invasionen av Ukraina i februari 2022 använt sig av personminor i stor utsträckning som en del av deras krigföring i Ukraina. Rysslands folkrättsvidriga angrepp på Ukraina är det bakomliggande argumentet till att Estland, Finland, Lettland, Litauen och Polen nyligen meddelade att de lämnar Ottawakonventionen.
Den 2 april i år röstades en resolution igenom i Europaparlamentet som godkände att dessa länder får börja använda personminor igen med anledning av “det aldrig tidigare upplevda hotet om ett ryskt angrepp mot EU:s territorium…”. Samtliga svenska EU-ledamöter, utom Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt och Hanna Gedin, röstade ja till resolutionen och accepterar därför att fem EU-länder tänker börja använda personminor igen. Detta är en oroväckande förändring av attityd och förhållningssätt till personminor vilket riskerar att underminera Ottawafördraget och det arbete som tidigare gjorts för att minska användningen av personminor globalt.
I Sverige vill partierna SD och KD öppna för att ompröva Sveriges anslutning till Ottawakonventionen, särskilt i ljuset av att flera grannländer är på väg att lämna avtalet. Svenska Freds ser mycket allvarligt på denna utveckling. Sverige måste agera för att förbudet mot personminor upprätthålls. Minst 5 757 offer för personminor och kvarliggande, oexploderad ammunition (ERW) registrerades under 2023. Civila utgjorde 84% av alla registrerade offer varpå barn stod för 37% av de civila offren där åldersgruppen registrerades. Detta understryker vikten av att försvara förbudet mot personminor och värna om normen mot detta fruktansvärda vapen.
Ottawakonventionen har stått som ett tydligt exempel på att nedrustning och internationella konventioner kan göra verklig skillnad och rädda liv. Sverige har, likt de andra medlemsländerna i konventionen, ett ansvar att uppfylla de förpliktelser de har gentemot avtalet för att inte antalet offer för personminor återigen ska öka.
Ingen människa förtjänar att drabbas av det grymma öde som innebär att dödas av ett så hänsynslöst vapen som personminor.
Skribent: Filippa Klintefall Råssjö