PAX #2 25: TA KÄRNVAPEN ELLER MÄNNISKORNAS SIDA AV HISTORIEN?
Intervju med Yuna Okajima i PAX.
Intervju i Fredstidningen PAX #2 2025
En kväll i maj står Yuna Okajima på scenen för att prata om kärnvapen. Hon har sagt till mig att hon helst inte vill stå på scen – hon gillar egentligen inte att tala inför människor. Hon gråter, och det gör många andra i rummet också, mig själv inkluderat. Hon har presenterat en intervju med Megumi Shinoda, en överlevare från när atombomberna föll i Hiroshima för 80 år sedan. Vi får höra om nedslaget, om förödelsen och om kampen att få tillbaka sitt liv. Trots den tid som har gått är konsekvenserna påtagliga och högst verkliga än idag. Denna kväll är Yunas röst därför extra viktig, för att belysa att kärnvapen inte är en fråga i dåtid, utan en högst aktuell och livsviktig fråga även idag. Jag är så tacksam att hon står på scenen och ger en röst åt de som inte längre kan.
Yuna Okajima.
Under våren har jag haft möjligheten och privilegiet att lära känna Yuna och hennes kamp för en kärnvapenfri värld. Idag är hon min vän, och denna intervju känns som ett av våra många samtal. Född och uppväxt i Hiroshima har hennes engagemang en personlig koppling; båda hennes farföräldrar levde i staden när bomben slog ned. Dock har det aldrig pratats mycket om det inom familjen. Traumat, både psykiska och fysiska, är något man vill bespara den nya generationen. Jag frågar henne därför om vart hennes engagemang startade, och hon svarar att även om det inte pratades om rent ut så förstod hon tidigt att hennes familj hade varit med om något hemskt. Hon ville förstå, och när hon var 13 år fick hon för första gången höra ett vittnesmål.
– Vittnesmålet fick mig att inse att jag inte vill vara del av en värld där hotet om massdöd genom dessa vapen existerar, säger Yuna.
Förutom att Yuna kämpar för en kärnvapenfri värld, är hon också juriststudent på Hiroshima University och befinner sig i Sverige på ett utbyte för att studera mänskliga rättigheter. Jag frågar henne vad hennes intryck av Sverige är, och hon svarar att det är väldigt fint och att det har gett henne många perspektiv. När det kommer till debatten om kärnvapen i Sverige är hon förvånad över att fler inte tar ställning, och att många verkar köpa argumentet om att kärnvapen också skyddar människor. Det tycker hon är synd, eftersom det innebär att man inte förstår konsekvenserna av det.
– Kärnvapen förstör vanliga människors liv i flera generationer, säger Yuna.
Därför tycker hon att det är viktigt att både politiker och ”vanliga” människor tar sig tid att lära sig mer om berättelser från överlevare. Att prata om kärnvapen ur deras perspektiv tror hon är nyckeln till att förstå att ett förbud mot kärnvapen inte får vara en naiv dröm, utan ett krav för en framtid värd att kämpa för. Det är upp till varje människa att välja vilken sida av historien man vill stå; på vapnens eller på människornas.
Skribent: Olivia Johansson Kullander
Barnfredsmonumentet i Hiroshimas minnespark.