Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / KÄRNVAPEN HOTAR BÅDE VÅR SÄKERHET OCH MILJÖN – STOCKHOLM+50

KÄRNVAPEN HOTAR BÅDE VÅR SÄKERHET OCH MILJÖN – STOCKHOLM+50

2022-06-02

Vi kräver nu att Stockholm+50 följer upp 1972-konferensens ställningstagande och tar upp kärnvapen och dess effekt på klimatet och miljön under Stockholm+50 samt kommer överens om ytterligare åtgärder för att påskynda en kärnvapennedrustning.

av Miriam Refai
2-3 juni 2022 står Sverige som värd för FN:s högnivåmötet Stockholm+50. Syftet med mötet är att bidra till att öka takten i omställningen mot hållbara och gröna samhällen. Mötet är en uppföljning till det första FN-mötet som hölls i Stockholm 1972 och som i sin tur satte upp FN:s klimatprogram.
Under Stockholmskonferensen 1972 diskuterades kärnvapen ingående, vilket resulterade i både rekommendationer och en resolution som fördömer kärnvapen och markerar kärnvapnens katastrofala miljökonsekvenser. Generationer av klimatforskare har dokumenterat hur ett kärnvapenkrig kan orsaka drastiskt klimatstörningar och global svält. Vi kräver nu att Stockholm+50 följer upp 1972-konferensens ställningstagande och tar upp kärnvapen och dess effekt på klimatet och miljön under Stockholm+50 samt kommer överens om ytterligare åtgärder för att påskynda en
kärnvapennedrustning.
Läs våra rekommendationer på engelska HÄR.