PAX: ANNA EK LÄMNAR ÖVER, VÄRDLANDSAVTALET GENOMRÖSTAT OCH KAMPEN FÖR KVINNORNA I AFGHANISTAN

Pax nr 2 2016 porträtterar Svenska Freds avgående ordförande Anna Ek, pratar med Malalai Joya som är förtvivlad över kvinnornas situation i Afghanistan, och berättar om att riksdagen röstade igenom det så kallade värdlandsavtalet med NATO.

Pax nr 2 2016 porträtterar Svenska Freds avgående ordförande Anna Ek. Hennes drivkraft är upprördhet, nio gånger av tio – och hon är alltid sig själv. Hon har varit med om att få igenom ett internationellt klustervapenförbud, ett uppsagt militärt samarbetsavtal med Saudiarabien och påverkat riksdagen att fatta beslut om att skärpa vapenexporten till ickedemokratier.

Malalai Joya är inte bara upprörd, hon är förtvivlad över kvinnornas situation i hennes hemland Afghanistan. Hon hotas till livet för att hon offentligt stått upp emot krigsherrarna i Afghanistans parlament. Hon vill inte ha militärt stöd från omvärlden, däremot stöd från goda krafter till de goda krafter som finns i Afghanistan.

Thandar Oo från Shan State i Burma/Myanmar kämpar för fred, demokrati och kvinnors rättigheter i Burma/Myanmar. När hon och hennes man började kampen var det ett farligt engagemang, och hennes make satt under flera år i fängelse. Hon har dock fortsatt kampen, och nu arbetar hon speciellt med att få med kvinnor i fredsprocessen. Utan kvinnor, ingen hållbar fred, förklarar hon.

Riksdagen röstade den 25 maj i år igenom det så kallade värdlandsavtalet med NATO. Svenska Freds har drivit en kampanj emot avtalet.

Tillsammans kan vi förändra världen, skriver Karin Wall Härdfeldt i en krönika. Karin är sedan 1 juni generalsekreterare på Svenska Freds.

Fotot är taget av Emilia Mühlhäuser

Hela tidningen kan läsas här:

 

Här hittar du alla artiklar i Pax