Home / Upptäck / Nedrustning / Walk for Peace på Internationella fredsdagen

Walk for Peace på Internationella fredsdagen

2017-09-20
av Caroline Leuhusen

Den 21 januari 2017 tågade över 4 000 personer på Stockholms gator tillsammans med flera tusen andra i städer runt om hela världen för allas lika rättigheter. På den internationella fredsdagen bjuder Women´s March Stockholm och Svenska Freds-och Skiljedomsföreningen in till en liknande marsch, Walk for Peace.

Den 21 september 1981 instiftande FN den internationella fredsdagen som en uppmaning till 24 timmars eldupphör och stopp för allt våld i hela världen. Den 21 september 2017 kl 19.00 samlas vi för att uppmärksamma de väpnade konflikter och det våld som drabbar människor över hela världen, varje dag, året runt.

Vi står upp för att mänskliga rättigheter är universella och måste respekteras oavsett vem du är eller varifrån du kommer. Vi samlas för att visa vår avsky mot alla former av hat, hot, rasism och diskriminering och sörjer alla som mister sina liv eller lever i rädsla på grund av det.

Vi protesterar mot våld som maktmedel och metod för konflikthantering och som drabbar kvinnor extra hårt. Vi värnar asylrätten och att människor i behov av skydd ska känna sig trygga och inkluderade i Sverige. Vi kämpar för att klimatförändringarna, som tvingar många människor på flykt, ska tas på allvar.

Ju fler vi är desto mer märks vi. Vi samlas på Norrmalmstorg och efter några inledande ord börjar vår promenad till Norrbro, Gamla stan. Vi går i tystnad. Vi är klädda i svart. Den som vill kan ta med en vit blomma som vi sedan lägger i strömmen. Klockan 20.00 kommer en tyst minut hållas tillsammans med människor i städer som Geneve, London, Paris och Barcelona. Eventet finns på våra medieplattformar samt på Facebook.

Vi kämpar för allas möjlighet att leva i en värld fri från våld. Vi bygger inte hållbar fred genom att rusta för krig. Vi vill synliggöra ickevålds-alternativ som metod för konflikthantering. Vi bär alla ett ansvar för att agera och att reagera. Vi står enade tillsammans, mot hat och för fred.

#togetherforpeace

Välkomna!

Women´s March Stockholm

Svenska Freds-och Skiljedomsföreningen

Till Facebook-eventet