Home / Upptäck / Vapenexport / DEBATTARTIKEL: Kasta ut Aimpoint från Sigtunamässa

DEBATTARTIKEL: Kasta ut Aimpoint från Sigtunamässa

2024-06-01

Aimpoint måste stoppa exporten till Israel, skriver vi tillsammans med Palestinagrupperna i en debattartikel.

Debattartikel i UNT 1 juni 2024.

I helgen är det dags för Swedish Game Fair i Sigtuna. En jakt- och friluftsmässa som  beskrivs som samlingsplats för alla som ”gillar jakt, hund, skytte och outdoor.” Ett av företagen som får marknadsföra sig på mässan är Aimpoint. Aimpoint är ett svenskt företag vars vapensikten används av israeliska soldater, sannolikt i kriget mot Gaza.

 

Varje dag ser vi fasansfulla bilder och hör hemska berättelser om det som pågår i Rafah. Människorna i Gaza har fått utstå fruktansvärt och oupphörligt våld. Den urskiljningslösa våldsutövningen har lett till att Israel utreds för folkmord av världens högsta rättsliga instans, Internationella domstolen (ICJ). ICJ har beordrat Israel att vidta åtgärder för att förhindra folkmord och att stoppa den pågående brutala offensiven i Rafah.

 

Aimpoint producerar så kallade rödpunktssikten som tagits fram för användning inom jakt och sportskytte men som idag också exporteras för att användas militärt. Trots det klassas siktena inte som krigsmateriel och undgår därför all kontroll. Tidningen ETC har rapporterat om hur en israelisk dokumentär visar företagets sikten på vapen som israeliska soldater använder i övningar inför att strida i Gaza och DN har skrivit om hur Israels försvarsmakts hemsida innehåller flera bilder på siktena, monterade på israeliska soldaters vapen. Aimpoint har också skaffat en återförsäljare i Israel, vapentillverkaren Emtan, vars gevär har delats ut till tusentals bosättare som attackerar civila palestinier.

 

Aimpoint har tidigare stoppat export av liknande vapensikten till Ryssland, efter att det framkommit att de användes av den ryska säkerhetstjänsten. Företaget måste nu stoppa exporten till Israel, något företagets VD inte visat någon öppning för. Aimpoint måste pressas att göra rätt men det finns ingen press om man tillåts marknadsföra sina varor och sitt företag vid sådana mässor som Swedish Game Fair. Att Aimpoint erbjuds plats på mässan är att acceptera bolagets delaktighet i våldet mot palestinier. 

 

Svenska Freds och Palestinagrupperna kräver ett stopp för Aimpoints försäljning av rödpunktssikten till den israeliska försvarsmakten. Tills Aimpoint låter etik gå före profit är det upp till oss alla att sätta press på dem genom uteslutning och isolering. Vi uppmanar därför Torbjörn Larsson, som arrangör av Swedish Game Fair, att utesluta Aimpoint från mässan.

 

Kerstin Bergeå, ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen

Roberto Tamayo Hokkanen, ordförande Palestinagrupperna i Sverige