Home / Upptäck / Vapenexport / NÄR DIKTATUREN FICK KÖPA JAS-PLAN

NÄR DIKTATUREN FICK KÖPA JAS-PLAN

2015-09-30

Blankspot berättar hur det gick till när diktaturen Thailand fick köpa Jas Gripen

 

Saabs monter på vapenmässa.
Jas-projektet befann sig i ett kritiskt skede när försäljningsansträngningarna till Thailand tog ny fart.

Den thailändska militären har avsatt två folkvalda regeringar, infört undantagstillstånd och krigslagar. Konstitutionen är upphävd och i södra delarna av landet pågår en av Asiens blodigaste konflikter. Ändå har Thailand fått köpa svenska vapen för miljarder. Reportagesajten Blankspot berättar hur det gick till.

När Sverige började förhandla om att sälja Jas Gripen till Thailand var vår handelspartner en demokratisk stat. Förhandlingarna gick till en början trögt. Premiärministern Thaksin Shinawatra ville förhandla om motköpsaffärer som skulle gynna den thailändska marknaden. En vara som diskuterades var fryst kyckling. Eftersom att EU, efter utbrott av fågelinfluensan, infört importstopp så fanns ett stort överskott på den thailändska marknaden. Statsminister Göran Persson var tveksam.

2004, mitt under förhandlingarnas gång, genomförde militären en attack mot civila demonstranter i Krue Se-moskén utanför Pattani med över 100 dödsoffer. Två år senare, 2006, tog en militärjunta över landet. Det kunde ha inneburit slutet på förhandlingarna men i stället innebar det ökade thailändska militära satsningar och 2007 stod det klart att Thailand köper Jas Gripen av Sverige.

Läs reportaget på Blankspot