Home / Upptäck / Vapenexport / PAX: VAPEN DÖDAR

PAX: VAPEN DÖDAR

2018-11-30

Sverige godkänner vapenexport till stater som förtrycker sin befolkning, kränker mänskliga rättigheter och begår krigsbrott. Ett exempel är vapenexporten till länderna i den saudiledda koalition som deltar i kriget i Jemen.

Illustration: Bim Eriksson

Demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet är ledord i svensk utrikespolitik. Men trots detta väljer Sverige att godkänna vapenexport till stater som förtrycker sin befolkning, kränker mänskliga rättigheter och begår krigsbrott. Ett exempel är den svenska vapenexporten till länderna i den saudiledda koalition som deltar i kriget i Jemen.

I mars 2015 inledde Saudiarabien väpnade attacker i grannlandet Jemen. Konflikten har skapat en av de värsta humanitära katastroferna i modern tid. Omkring 20 miljoner människor är beroende av humanitär hjälp för att överleva och miljontals har drivits på flykt.

Sedan kriget började har svenska företag exporterat krigsmateriel till ett värde av 349,5 miljoner kronor till Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain, Kuwait, Qatar och Jordanien, sex av de stater som ingår i koalitionen. 2016 beviljades ytterligare export till Förenade arabemiraten till ett värde av 11 miljarder kronor och det svenska vapenföretaget Saab planerar att öppna en fabrik i landet. Den saudiledda koalitionen har genomfört flygangrepp i Jemen som har riktats mot civila, vilket är ett brott mot krigets lagar. Ett exempel är det saudiska bombanfallet mot en buss som dödade minst 29 barn i augusti 2018. Kriget i Jemen hade sommaren 2018 krävt över 10000 människoliv. Miljoner människor har tvingats på flykt och över 2000 människor har dött av kolera.

Den svenska vapenexporten är omfattande och ständigt pågående men det är bara ibland som den får ta plats i den allmänna debatten. Saudiarabien och Förenade arabemiraten är två av de diktaturer som svenska företag, uppbackade av politiker och svenska myndigheter, länge sålt krigsmateriel till. De senaste fem åren har i snitt 17 procent av den svenska krigsmaterielexporten gått till icke-demokratier, det vill säga länder med stora demokratiska brister på ett eller flera områden.

Affärerna motiveras av att det anses finnas försvars- och säkerhetspolitiska intressen som i bedömningen väger tyngre än hänsyn till hur situationen i köparlandet ser ut vad gäller mänskliga rättigheter och fred. Hur dessa beslut tas och hur avvägningarna görs är sekretessbelagt. Ett nytt regelverk för svensk vapenexport gäller från och med april 2018 och innehåller ett nytt hinder för export till diktaturer. För att det nya regelverket ska få effekt i praktiken krävs det att politikerna tar ansvar för att det blir en strikt tolkning av lagtexten.

Vapen tillverkas i syfte att hota, skada eller döda. Svenska vapen är inte annorlunda.

Läs också: Tre jemenitiska fredsaktivister, Radhya Al Mutawakel, Afrah Nasser och Abdulsalam Al Dahebi, svarar på frågan om hur de ser på svensk vapenexport till den saudiledda koalitionen Röster från Jemen

Pax nr 4/Säkert, en specialutgåva