Home / Upptäck / Vapenexport / JEMENKRIGET GÅR IN PÅ SITT ÅTTONDE ÅR

JEMENKRIGET GÅR IN PÅ SITT ÅTTONDE ÅR

2022-03-25

Den svenska vapenexporten till kriget 17 gånger större än biståndet.

av Miriam Refai

Idag den 25 mars går kriget i Jemen in på sitt åttonde år. Sveriges regering säger sig fortfarande verka för en fredlig lösning och i solidaritet med Jemens hårt drabbade befolkning. Sedan den saudi- och UAE-ledda koalitionen inledde sina brutala bombningar 2015 har Sverige dock exporterat krigsmateriel till länder i koalitionen till ett värde av 13 miljarder kronor. 

2021 exporterades krigsmateriel till den saudi- och UAE-ledda koalitionen till ett värde av 7,5 miljarder kronor – mer än alla andra år sedan kriget startade tillsammans. 

– Att Sveriges vapenexport till den saudi- och UAE-ledda koalitionen förra året var större än någonsin är både ofattbart och helt oacceptabelt. Vi kan inte vara en trovärdig röst för fred när vi samtidigt beväpnar partner i det krig som lett till världens värsta humanitära kris, säger Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor på Svenska Freds.

Sveriges regering har engagerat sig för ett slut på kriget genom att stå värd för fredssamtal samt genom humanitärt bistånd till landet. Samtidigt visar Svenska Freds granskning att den svenska vapenexporten till den saudi- och UAE-ledda koalitionen under 2021 var 17 gånger större än Sveriges bistånd till Jemen, som förra året var 433 miljoner kronor. 

2021 beväpnade Sverige Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Kuwait och Bahrain – alla delar av den koalition som sedan 2015 krigat i landet. Enligt Human rights watch har alla parter i kriget gjort sig skyldiga till allvarliga brott mot krigets lagar, som till exempel bombningar av civila mål som bröllop, skolbussar, skolor, sjukhus och moskéer. Majoriteten av Sveriges vapenexport till koalitionen består av Saabs radar- och stridsledningssystem Globaleye. Granskningar har kunnat visa att en föregångare till detta system som Saab tidigare exporterat till Saudiarabien används i kriget. Systemet kan användas för att upprätthålla den saudi- och UAE- ledda koalitionens blockad av vapen men också av mat och förnödenheter till landet  och som lett till omfattande hungersnöd när priserna på mat stigit. 

Mer än 230 000 människor har enligt FN hittills dödats i Jemenkriget som ofta beskrivs som världens värsta humanitära kris. 2,2 miljoner barn under fem år är enligt World Food Programme i behov av behandling för akut näringsbrist.