Home / Upptäck / Vapenexport / SVENSKA FREDS PÅ SAABS BOLAGSSTÄMMA

SVENSKA FREDS PÅ SAABS BOLAGSSTÄMMA

2024-04-16

Den 11 april 2024 var Svenska Freds på plats på vapenföretaget Saabs bolagsstämma.

Den 11 april var Svenska Freds på plats på vapenföretaget Saabs bolagsstämma. Svenska Freds äger en aktie i Saab för att kunna delta på bolagsstämman och ställa kritiska frågor till företagets ledning kring den svenska vapenexporten. Detta år valde vi att ställa en fråga om Saabs marknadsföring som ett hållbart företag som försvarar ”vår rätt att leva som vi vill”. För att illustrera detta använder de sig bland annat av hbtqi-personer i marknadsföringssyfte.

I en av Saabs reklamfilmer korsklipps scener på ett samkönat par med bilder på olika vapensystem i strid till ljudet av berättarrösten som säger att ”Våra världsledande lösningar till försvaret bidrar till att du ska få fortsätta leva precis som du vill”.  I en scen visas när två kvinnor kysser varandra, och i nästa scen visas en ubåt i strid. 

Detta år hölls bolagsstämman i Saabs hangar i Linköping och det var totalt fotoförbud, till skillnad från tidigare år då det inte har varit fotoförbud på det inledande minglet. Bolagsstämman inleddes med en uppvisning av Saabs stridsflygplan Jas Gripen, följt av fika och möjlighet att känna på olika vapensystem. Väggarna pryddes av planscher med slogans som ”Can peace and security be taken for granted? We don’t think so”.

Bolagsstämman spelades in av Saab och finns på deras hemsida. I videon nedan kan du höra frågan Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå ställde till Saabs ledning, och Saabs VD Micael Johanssons svar.