Indien

  • Freedom house logo
  • Global peace index logo Rank: 2,31
  • 1.251 (miljarder kronor) svensk vapenexport till Indien 2022. Indien var Sveriges fjärde största vapenkund 2022.

Indien uppfyller inte alla kriterier för att klassas som demokratiskt och har varit involverad i ett flertal väpnade konflikter. Det finns en lång historia av svensk vapenexport till Indien och landet är också nu ett mycket stort mottagarland. 2018-2022 exporterade företag i Sverige krigsmateriel till Indien för 3,5 miljarder kronor. 

Svensk vapenexport till Indien har kantats av kontroverser. Under 1980-talet var Indien ett av de länder som var inblandat i den så kallade Boforsaffären. 1986 beställde Indien över 400 exemplar av artilleripjäsen Haubits 77, men Sveriges Radio kunde senare avslöja att Bofors hade mutat indiska beslutsfattare för att affären skulle gå igenom. Trots mutanklagelserna slutfördes affären. Mutanklagelserna blev en stor skandal och ledde bland annat till att Indiens premiärminister tvingades avgå.

Svenska företag har exporterat granatgeväret Carl Gustaf till Indien, ett vapen som har använts i det kontroversiella Kargilkriget i Kashmir mellan Indien och Pakistan 1999. Indien får även tillverka granatgeväret på licens från Sverige. Det har också rapporterats att artilleripjäserna som Bofors levererade till Indien på 1980-talet ska ha använts av landets militär under Kargilkriget.

I december 2012 publicerade SvD bilder på ett svenskt granatgevär som använts av Myanmars millitär. Granatgeväret var relativt nytillverkat och kunde spåras till en leverans från Sverige till Indien. Det är inte känt hur geväret kommit till Myanmar.

Även 2022 rapporterades att svenska vapen användes mot civila i Myanmar samt att delar till ammunition till granatgevären överförts från Indien till Myanmar. Våren 2023 pågår en utredning om hur de svenska delarna kan hamna i Myanmar. 

Referenser:
Rolf Lindahl, (2002). Svensk vapenexport till Indien & Pakistan. Svenska freds- och skiljedomsföreningen. 
Artikel i Svenska Dagbladet om svenska vapen i Myanmar.
Artikel i Svenska Dagbladet om granatgeväret som användes i Myanmar.
Nyhet i Sveriges Radio om att svenska vapen används i Myanmar.
Dokumentär om Bofors-affären i P3 Dokumentär, Sveriges Radio.
Svenska Freds statistik baserad på regeringens skrivelser om svensk krigsmaterielexport.

Sidan uppdaterades senast maj 2023.

Nästa land:

Välkommen till vapenkartan!

Vapenkartan är en kunskapsbas där du kan se ett urval av de länder dit svensk krigsmateriel exporterats, exporteras eller marknadsförs.

Klicka på ett land för att läsa om landets relation till svensk vapenexport, hur mycket svensk krigsmateriel som har köpts, om landet är i väpnad konflikt, vad landet har för demokratisk status och respekt för mänskliga rättigheter.

Bli medlem & Månadsgivare
Var med och bygg hållbar fred
50 kr 100 kr 200 kr