NU KICKSTARTAR VI VÄRLDSFREDEN

På internationella fredsdagen 21 september drar Svenska Freds igång en crowdfundingkampanj för att kickstarta världsfreden. 102 miljarder dollar är vad som potentiellt behövs. Nu har människor världen över möjlighet att ta ställning, sätta press på makthavare och bli medgrundare till världsfred.

 

– Vi får det vi investerar i. Att förebygga väpnad konflikt är både möjligt och – i jämförelse med de enorma kostnaderna för krig – en väldigt bra affär, säger Agnes Hellström, ordförande för Svenska Freds.

The Institute of Economics and Peace tar årligen fram en grundlig rapport över effekterna av fredsarbete och konflikters kostnad. En av slutsatserna är att varje amerikansk dollar som investeras i att bygga fred i konfliktdrabbade länder sänker kostnaden för konflikt med sexton dollar. Beräkningar från Institute for Economics and Peace visar också att kostnaden för väpnad konflikt uppgick till 1,02 biljoner dollar (närmare 10 biljoner svenska kronor) 2017.

– Om en tiondel av den summan – 102 miljarder dollar eller 13 dollar per person – skulle investeras i fredsbyggande insatser skulle världsfreden komma mycket närmare. Vi vill få människor att tänka till över vad världens resurser investeras i och hur det skulle kunna se ut om vi gjorde annorlunda, säger Agnes Hellström.

I dagsläget investeras enorma resurser i militär upprustning världen över. FN:s årsbudget för nedrustning av kärnvapen är 10 miljoner dollar. Samtidigt spenderar kärnvapenstaterna 12 miljoner dollar varje timme på produktion och modernisering av sina kärnvapen.

Initiativet lanseras genom en kampanjfilm, med skådespelaren Lena Olin som speaker.

Mer information

Till kampanjsajten kickstartworldpeace.com

Vanliga frågor och svar om kampanjen

Institute for Economics and Peace

kickstartworldpeace.com