Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / PAX 1/16: SÖKES: NY ORDFÖRANDE

PAX 1/16: SÖKES: NY ORDFÖRANDE

2016-03-08

Vid kongressen i juni avgår Svenska Freds ordförande Anna Ek efter 8,5 år. Valberedningen tar emot nomineringar av ny ordförande fram till 15 april.

– Det var varit åtta superroliga och utmanande år, nu är det någon annans tur att ta över, säger Anna Ek.

Det är ett beslut som vuxit fram. Anna Ek kände att det nu var dags att någon med nya ögon och perspektiv tar över ordföranderollen.

– Under min tid har vi vunnit jättestora segrar, precis som tidigare, men jag tycker inte att man ska sitta i decennier på ett sådant här uppdrag. Både person och organisation mår bra av förnyelse.

Hon tycker att det är ett guldläge att lämna vidare, både med avslutade segrar och frågor att arbeta vidare med i bagaget. Kampanjen mot det militära samarbetsavtalet med Saudi­arabien nådde sitt mål, ett stort fredsprogram har påbörjats i Burma och arbetet med skärpta regler för vapenexport fortsätter – en proposition förväntas komma i höst.

Det var ett svårt beslut och det känns både sorgligt och spännande, berättar Anna Ek.

– Vem är jag om jag inte är ordförande i Svenska Freds? Medlemmar, kolleger, alla aktiva, har varit betydelsefulla på olika sätt. Men det ska också bli spännande att se hur organisationen kommer att växa vidare. Det är naturligt med ett ordförandebyte då och då.

Under de sista månaderna kommer hon att jobba på som vanligt. En kongress ska förberedas, ett nytt handlingsprogram tas fram, och så småningom ska hon jobba med överlämning till sin efterträdare.

Avtal med Nato

Under våren driver Svenska Freds kampanj mot värdlandsavtalet med Nato, med målet att i första hand stoppa det, i andra hand se till att det skjuts upp så att det blir tydligare skrivningar om vad det kommer att innebära. Bland annat vill Svenska Freds att det säkerställs att kärnvapen aldrig kan placeras i Sverige och att Natobaser inte byggs här.

Och däremellan dyker alltid nya frågor upp, som dagen för intervjun då Anna Ek publicerat en debattartikel där EU uppmanas att stoppa vapenexport till Saudiarabien.

Men det finns också ett dåligt samvete som hon ska ta itu med. Europarapporten. Den visar att vägen till fred i Europa går genom nedrustning och samarbete. Anna Ek har tagit fram den tillsammans med Lars Jederlund och Anton Gustafsson. Stora delar är klara, men av olika skäl har färdigställandet fått skjutas på.

Anna Ek har, ”helt ärligt” påpekar hon, ingen aning om vad hon ska göra sedan.

Nu ska en ny ordförande hittas. Anna Ek uppmanar alla som är intresserade att söka, och hon vill understryka att man inte behöver vara en fullfjädrad ordförande från start.

Får stöd

– Det är ett stort uppdrag med stora förväntningar, men det är inget omöjligt uppdrag. Det är oerhört kul att vara ordförande för världens äldsta fredsförening och man är omgiven av kompetenta, roliga och trevliga människor på kontoret och i föreningen. Man får stöd längs vägen.

Hon säger att hon själv hade en del att lära när hon började, och hon är glad att hon fick chansen att utvecklas med tiden.

Lite skinn på näsan kan behövas, men det utvecklas med tiden och det är samtidigt viktigt att vara människa och inte bli alltför hårdhudad. Men visst kan det vara tufft.

– Man får inte vara rädd för att hamna i skarpa debatter, att ställa upp som ensam motröst och föra fram våra frågor. Men man gör det med 8 000 medlemmar i ryggen som är glada att vi lyfter fram fredsfrågorna.

Maja Åberg sitter i valberedningen tillsammans med Eva Hakami. De kommer till att börja med ta emot nomineringar, och eventuellt i nästa skede också själva aktivt söka upp kandidater. Hon beskriver det som en annorlunda uppgift för valberedningen.

– Det är ju ett förtroendeuppdrag att vara ordförande, men på ett sätt liknar det en rekrytering eftersom ordförandeuppdraget är arvoderat, säger Maja Åberg.

Det är flera olika uppgifter som ingår i ordföranderollen, och på Svenska Freds hemsida finns en text som berättar vad som krävs och vad som är meriterande.

– Det är mycket som är viktigt, men det allra viktigaste är att man brinner för frågorna och har ett engagemang. Några andra viktiga saker är att ha kunskap om frågorna och erfarenhet från föreningsliv, och att vara bra på att uttrycka sig, både på att debattera muntligt och på att skriva, berättar Maja Åberg.

Precis som Anna Ek säger hon att man får räkna med en inlärningsperiod, få personer kan köra på full fart direkt.

Nomineringar och ansökningar kan mejlas till valberedningen@svenskafreds.se senast den 15 april. Mer information på hemsidan. Ny ordförande kommer att väljas på kongressen som hålls i Stockholm den 18-19 juni.  Sista anmälningsdag till kongressen är 18 maj.

EVA KELLSTRÖM FROSTE

Pax nr 1 2016