PAX NR 2 2018: NYA PERSPEKTIV PÅ SÄKERHET OCH AKTIVISM I MOTVIND

Pax nr 2 2018 berättar om "Säkert", den finska fredsrörelsen och om kampen för ett kärnvapenförbud inom ICAN.

Pax nr 2 2018 berättar om Svenska Freds projekt ”Säkert” som granskar partiernas försvars- och säkerhetspolitik och som vill bredda debatten och lyfta in nya perspektiv på säkerhet. I Genève möttes aktivister från hela världen inom ICAN, den internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen. Många arbetar i motvind men ICAN-aktivisterna från Österrike kunde glädja mötesdeltagarna med nyheten att Österrike blir först i Europa med att ratificera FN-konventionen om kärnvapenförbud.

Pax har träffat representanter från den finska fredsrörelsen. De arbetar just nu mycket mot finsk vapenexport till diktaturer och berättar att Finland med intresse följer den svenska debatten om vapenexport, Nato och kärnvapenförbudet.

Pax rapporterar från Svenska Freds 135-årskongress i ord och bilder och Agnes Hellström blickar i sin krönika tillbaka på sina 700 första dagar som Svenska Freds ordförande. Svenska Freds har ett starkt arv av att förändra historien, och under hennes första två år har ett kärnvapenförbud röstats igenom i FN och ett nytt regelverk som ska försvåra vapenexport till diktaturer antagits i riksdagen. Men många utmaningar återstår och Svenska Freds kommer fortsätta att göra skillnad.

LÄS PAX HÄR

Hela tidningen kan läsas här:

 

Här hittar du alla artiklar i Pax