Home / Upptäck / Vapenexport / CLARA HENRY LYFTER PÅ LOCKET TILL VAPENHANDELN

CLARA HENRY LYFTER PÅ LOCKET TILL VAPENHANDELN

2018-11-12

Svenska Freds uppmärksammar vapenhandeln i julkampanjen "Unboxing vapenhandeln" och vill ersätta den med fredliga alternativ.

Clara Henry deltar i Svenska Freds julkampanj.

Pressmeddelande den 12 november 2018

Det uppmärksammade mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi har satt nytt ljus på den svenska vapenexporten till en av världens grymmaste diktaturer. I årets julkampanj ”Unboxing Vapenhandeln” uppmärksammar Svenska Freds problemen med vapenhandeln – och vill ersätta den med ett fredligare alternativ.

Julskyltningen har kommit igång inför årets julhandel. Men alla paket som packas upp kommer inte att bidra till julefrid. Sverige fortsätter sälja vapen till diktaturer och länder runt om i världen som bryter mot mänskliga rättigheter. En av mottagarna av svenska vapen är Saudiarabien, som systematiskt bryter mot mänskliga rättigheter och leder den brutala krigföringen i Jemen, där miljontals tvingats fly och 10 000-tals har dödats.

– Under 2017 exporterade Sverige vapen till krigförande länder som till exempel USA och Indien, men även till diktaturer som Saudiarabien, Thailand och Förenade arabemiraten. Genom vapenexporten legitimerar Sverige auktoritära regimers förtryck och brott mot mänskliga rättigheter. Vapenhandeln måste stoppas, säger Agnes Hellström, Svenska Freds ordförande.

”Unboxing Vapenhandeln” består bland annat av korta filmer. I dem öppnas ett stort, juligt paket – som visar sig innehålla ett vapen. Sedan följer en uppmaning att stoppa vapenhandeln. Clara Henry och Emma Sundh, bloggare och influencers, deltar i filmerna.

– Jag minns när jag var liten och önskade mig fred, snö och nya strumpor i julklapp. Det var liksom det jag ville ha mest i hela världen. Nu när jag är äldre glömmer jag lätt bort att önska mig fred i julklapp, jag tar den för given. Därför är jag superglad att få teama upp med Svenska Freds! Deras jobb är otroligt viktigt. Jag tror att vi alla borde läsa på lite om vad svensk vapenexport faktiskt gör för att motverka fred på jorden, säger Clara Henry.

Svenska Freds gör det möjligt att ge bort fred i julklapp. Genom att köpa sina klappar från Svenska Freds stödjer man arbetet mot svensk vapenexport och för hållbar fred i världen. I år har Svenska Freds tagit fram en ekologisk tygkasse med budskapet ”Yes Peace, No Tanks”. Andra fredliga julklappar är gåvobevis eller boken ”Den svenska vapenexporten”, nu i nyutgåva i pocket, av Linda Åkerström, nedrustningsansvarig på Svenska Freds.

Kontakt:

Agnes Hellström, Svenska Freds ordförande, telefon 070-954 05 13, agnes.hellstrom@svenskafreds.se

Eva Kellström Froste, pressekreterare på Svenska Freds, telefon 070 763 48 57 eller eva.kellstrom.froste@svenskafreds.se

Se filmen med Clara Henry

Se alla filmer

Pressbilder

Köp en fredlig julklapp – till kampanjsidan ”Unboxing julhandeln”