PAX #4 24: DAGS ATT REGLERA VAPENIMPORTEN
Det senaste året har frågan om vapenimport kommit upp på agendan, framför allt med anledning av kriget mot Gaza och Sveriges vapenhandel med Israel. Idag finns inte några lagar eller regler för vapenimport men för första gången på länge kan det finnas en öppning för att införa det.
Text i Fredstidningen PAX #4 2024
Det senaste året har frågan om vapenimport kommit upp på agendan, framför allt med anledning av kriget mot Gaza och Sveriges vapenhandel med Israel. Idag finns inte några lagar eller regler för vapenimport men för första gången på länge kan det finnas en öppning för att införa det.
Till skillnad från den svenska vapenexporten finns det varken någon öppen redovisning av den svenska vapenimporten eller några regler för vilka vapenföretag som Sverige får köpa in vapen och annan krigsmateriel från. Det har dock diskuterats av tidigare regeringar och enskilda beslut har fattats om att inte importera från vissa länder på grund av den påverkan vapenimporten ansetts ha på situationen i landet och regionen.
Genom åren har till exempel svensk vapenimport från Belarus och Israel väckt debatt. Mellan 1996 och 2003 importerade Försvarets Materielverk (FMV) lasersikten från Belarus för 90 miljoner kronor. Under samma period var demokratibiståndet från Sida för att stärka demokratiska värden och rörelser i landet 60 miljoner kronor. Vapenförsäljning hade utgjort en av Lukasjenkaregimens viktigaste inkomstkällor genom åren och granskningen ledde till kritik mot att Sverige genom vapenimporten stödde den odemokratiska regimen mer än kampen för demokrati i landet.
Frågan om vapenimport uppmärksammas nu på nytt i och med kriget mot Gaza. Svenska Freds får många fler frågor om vapenimport än tidigare år och fakta om vapenimporten lyfts av många aktivister, organisationer och politiker. Startskottet för frågan om vapenimport från Israel kan sägas vara i slutet av oktober 2023 när FMV skrev på ett miljardavtal med vapenföretaget Elbit Systems Sweden, ett dotterbolag till Israels största vapenföretag Elbit Systems.
Elbit Systems har under det senaste året blivit välkänt inom Palestinarörelsen och skyltar med budskap som ”Stoppa Elbit!” har synts på demonstrationer för Palestina. Företaget är på flera sätt inblandat i våldet mot palestinier och den israeliska ockupationen, till exempel genom att ha levererat de högteknologiska stängsel som byggts runt Västbanken. Elbit Systems bygger också drönare som bland annat användes i Gaza under 2014 och sannolikt också nu; 85% av de drönare som används av Israels försvarsmakt kommer från Elbit. Av dessa anledningar är företaget svartlistat av flera svenska och internationella pensionsfonder och fondbolag. I Sverige har till exempel Länsförsäkringar, Nordea och AP-fonderna fattat beslut om att inte investera i Elbit.
Elbit Systems Sweden skrev tidigare på sin hemsida att ”alla våra lösningar är beprövade och har använts eller testats i riktig operativ miljö.” Det vill säga, de har använts – och testats – av israelisk militär mot människor i Gaza och på Västbanken. Meningen togs bort från företagets hemsida, efter att den uppmärksammats av kritiker i slutet av 2023.
I april 2024 offentliggjorde FMV ett nytt avtal om ett målsökningssystem till Jas Gripen värt 390 miljoner kronor. Affären framställs i FMV:s pressmeddelande som att den var med Saab Aeronautics, som skulle installera systemet, men visade sig utöver den installation Saab skulle ansvara för även handla om materiel från det israeliska vapenföretaget Rafael.
I början av hösten kom ännu en nyhet kopplad till svenska FMV, nämligen om ett planerat köp av den israelisk-italienska patrullroboten Hero. Miljöpartiet och Vänsterpartiet har kritiserat detta i media. Under hösten har också flera riksdagsmotioner skrivits på ämnet vapenimport av oppositionspartierna Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
Svenska Freds har sedan länge arbetat för att ett regelverk införs för vapenimport som gör det möjligt att pröva importen utifrån den säljande statens demokrati, respekt för mänskliga rättigheter och internationell rätt samt deltagande i väpnad konflikt. Vi skulle också vilja se större transparens som gör det möjligt att debattera vad som är en rimlig stat att köpa krigsmateriel från.
Precis som den svenska vapenexporten motiveras med att den bidrar till att stärka den svenska vapenindustrin, och därmed anses stärka det svenska försvaret, stärker den svenska importen av krigsmateriel från israeliska företag också Israels industri och militära agerande. Vapenhandel skapar alltid en relation och att importera krigsmateriel från en stat som utreds för folkmord är inte att göra allt i sin makt för att förhindra det.
Svenska Freds kräver att all vapenhandel med israeliska företag stoppas samt att ett regelverk införs för import av krigsmateriel.
Skribenter: Linda Åkerström & Linnéa Petersson