Home / Upptäck / Vapenexport / TREDUBBLING AV VÄRDET PÅ VAPENEXPORTEN

TREDUBBLING AV VÄRDET PÅ VAPENEXPORTEN

2018-02-25

Inför riksdagens beslut om en ny lag rörande vapenexport intervjuas Linda Åkerström från Svenska Freds i Godmorgon Världen.

Inför riksdagens beslut om en ny lag rörande vapenexport intervjuas Linda Åkerström från Svenska Freds i Godmorgon Världen om den svenska vapenexportens historia. Programmet handlar också om relationen mellan mänskliga rättigheter, demokrati och vapenexport. Saabs informationsdirektör Sebastian Carlsson intervjuas om Saab:s fabrik i Förenade Arabemiraten.

– Bofors fick sin första kanonorder redan 1883, av en händelse samma år som Svenska Freds bildades, berättar Linda Åkerström i programmet.

– Den svenska vapenexporten och vapenproduktionen går väldigt mycket hand i hand med den svenska väpnade neutralitetspolitiken och med tanken på ett militärt försvar. Det är grundtanken som gett upphov till vapenproduktionen, förklarar hon.

– I konkreta siffror kan man se det i vilka länder som tagit emot svensk vapenexport. 1990 tilläts export till 33 länder och de senaste åren så ligger det på ett 60-tal, så det är närapå en fördubbling. Det är en tredubbling i värdet på från början 2000-talet till nu, säger Linda Åkerström.