Brasilien

  • Freedom house logo
  • Global peace index logo Rank: 2,47
  • 3.033 (miljarder kronor) svensk vapenexport till Brasilien 2022. Brasilien var Sveriges största vapenkund 2022.
  • Svensk krigsmaterielexport till Brasilien (i miljoner kronor).

Brasilien är en av de största köparna av svensk vapenexport och var 2022 den allra största köparen. Åren 2018-2022 har Brasilien köpt svenskt krigsmateriel för 13,1 miljarder kronor. Den svenska vapenexporten till Brasilien har bland annat inkluderat bandvagn 206 från BAE Systems Hägglunds, pansarskott AT4 och stridsflygplan Jas 39 Gripen från Saab.

Brasilien har problem med hög brottslighet och diskriminering och våld mot HBTQ-personer är vanligt förekommande. Journalister och civilsamhället utsätts ofta för trakasserier och våld. Landet genomsyras av hög korruption och Transparency International (TI) rankar korruptionen i försvarsrelaterade organisationer som mycket hög, då upphandlingen av krigsmateriel enligt TI saknar transparens och ansvarsutkrävande. 

Referenser:
Freedom House om Brasilien.
Svenska Freds statistik baserad på regeringens skrivelser om svensk krigsmaterielexport.
Åkerström, L. (2023). Den svenska vapenexporten. Leopard förlag.

Sidan uppdaterades senast maj 2023.

Nästa land:

Välkommen till vapenkartan!

Vapenkartan är en kunskapsbas där du kan se ett urval av de länder dit svensk krigsmateriel exporterats, exporteras eller marknadsförs.

Klicka på ett land för att läsa om landets relation till svensk vapenexport, hur mycket svensk krigsmateriel som har köpts, om landet är i väpnad konflikt, vad landet har för demokratisk status och respekt för mänskliga rättigheter.

Bli medlem & Månadsgivare
Var med och bygg hållbar fred
50 kr 100 kr 200 kr