Myanmar

  • Freedom house logo
  • Global peace index logo Rank: 2,63

Sedan EU införde ett vapenembargo mot Myanmar 1996 är det inte tillåtet att exportera vapen eller annan sorts krigsmateriel från Sverige till Myanmar. Myanmar är i fullskaligt inbördeskrig sedan en militärkupp 2021 och landets militärjunta står anklagad för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Innan vapenembargot infördes på 1990-talet exporterade företag i Sverige krigsmateriel till Myanmar, bland annat granatgeväret Carl Gustaf som exporterades till landet år 1983 strax innan inbördeskriget bröt ut. Uppgifter visar på att dessa vapen fortfarande används i landet. 2022 rapporteras att granatgeväret Carl Gustaf används av Myanmars militärjunta vid angrepp mot motståndsgrupper och civilbefolkningen.

2023 uppdagades att tändrör till Carl Gustaf-ammunition överförts från Indien till Myanmar. Hur detta, trots vapenembargot, kunnat ske utreds våren 2023 av myndigheten Inspektionen för strategiska produkter (ISP) och Saab. 

I december 2012 publicerade SvD bilder på ett svenskt granatgevär som använts av Myanmars millitär. Granatgeväret var relativt nytillverkat och kunde spåras till en leverans från Sverige till Indien. Det är inte känt hur geväret kommit till Myanmar.

Referenser:
Artikel i Svenska Dagbladet om att svenska vapen används i Myanmar.
Artikel i Svenska Dagbladet om granatgeväret som användes i Myanmar.
Nyhet i Sveriges Radio om att svenska vapen används i Myanmar.
Debattartikel i Sydsvenskan om vapenexport till Myanmar.
Sanktioner mot Myanmar, Regeringskansliet.
Åkerström, L. (2023). Den svenska vapenexporten. Leopard förlag.

Sidan uppdaterades senast maj 2023.

Nästa land:

Välkommen till vapenkartan!

Vapenkartan är en kunskapsbas där du kan se ett urval av de länder dit svensk krigsmateriel exporterats, exporteras eller marknadsförs.

Klicka på ett land för att läsa om landets relation till svensk vapenexport, hur mycket svensk krigsmateriel som har köpts, om landet är i väpnad konflikt, vad landet har för demokratisk status och respekt för mänskliga rättigheter.

Bli medlem & Månadsgivare
Var med och bygg hållbar fred
50 kr 100 kr 200 kr