Singapore

  • Freedom house logo
  • Global peace index logo Rank: 1,33

Singapore har länge varit en mottagare av svensk vapenexport. 1965 blev Singapore en självständig stat och bara fyra år senare började företag i Sverige exportera krigsmateriel till landet. 2018-2022 exporterade företag i Sverige krigsmateriel till Singapore för 728 miljoner kronor. Vapenexporten till Singapore har bland annat inkluderat luftvärnssystemet Robot 70, terrängfordonet Bandvagn 206 och ubåten Sjöormen med tillhörande torpeder

Under början av 1980-talet smugglade svenska företaget Bofors luftvärnsrobotsystemet Robot 70 till Dubai och Bahrain via Singapore. Detta polisanmäldes av Svenska Freds i maj 1984 och ledde till en polisutredning. Smuggelaffären blev en stor skandal eftersom export till Singapore då inte ansågs vara förenligt med det svenska regelverket för vapenexport. . 

På 1980-talet sålde Singapore vidare vapen och ammunition från det svenska företaget Bofors även till andra länder som då var stängda för direkt export från Sverige. Däribland Oman, Thailand och Turkiet. 

Singapore är inte ett demokratiskt land. Landets lagar begränsar starkt yttrande-, mötes- och föreningsfriheten och det styrande partiet People’s Action Party (PAP) dominerar den politiska processen i Singapore. Valsystemet begränsar tillväxten av oppositionspartier och alla tidningar, tv-kanaler och radiostationer ägs av företag som har starka kopplingar till regeringen.

Referenser:
Freedom House om Singapore.
Westander, H. (1991). Slutrapport: Singapore. Svenska freds- och skiljedomsföreningen.
Åkerström, L. (2023). Den svenska vapenexporten. Leopard förlag.

Sidan uppdaterades senast maj 2023.

Nästa land:

Välkommen till vapenkartan!

Vapenkartan är en kunskapsbas där du kan se ett urval av de länder dit svensk krigsmateriel exporterats, exporteras eller marknadsförs.

Klicka på ett land för att läsa om landets relation till svensk vapenexport, hur mycket svensk krigsmateriel som har köpts, om landet är i väpnad konflikt, vad landet har för demokratisk status och respekt för mänskliga rättigheter.

Bli medlem & Månadsgivare
Var med och bygg hållbar fred
50 kr 100 kr 200 kr