Sri Lanka

  • Freedom house logo
  • Global peace index logo Rank: 2,02

Vapenexport till Sri Lanka har förekommit vissa år och är, trots att den är liten, kontroversiell eftersom svenska vapen använts i väpnade konflikter i landet. 2016 exporterade företag i Sverige krigsmateriel till Sri Lanka för 200 tusen kronor och 1982 till ett värde av 1,9 miljoner kronor.

Svenska vapen användes under kriget mellan Sri Lanka och Indiens gerilla på 1980-talet. År 1987 deltog cirka 50 000 indiska soldater i omfattande och blodiga strider på Jaffnahalvön. 1985 och 1986 exporterade svenska Förenade fabriksverken (FFV), som fram till 1991 var statligt ägt, stora mängder ammunition avsedda för granatgeväret Carl Gustaf till Indien. Med tiden rapporterades att samtliga stridande parter på Jaffnahalvön (de indiska styrkorna, den Indien-stödda TNA-armén, den tamilska LTTE-gerillan och Sri Lankas armé) sannolikt använde det svenska granatgeväret Carl Gustaf. 

Sri Lankas demokrati och mänskliga rättigheter har stora brister. Några av landets större problemområden är transparens om politiska beslutsprocesser, språklagar som systematiskt diskriminerar tamiler och granskande journalister riskerar trakasserier, även från myndigheter.

Referenser:
Freedom House om Sri Lanka.
Svenska Freds statistik baserad på regeringens skrivelser om svensk krigsmaterielexport.
Westander, H. (1991). Slutrapport: Sri Lanka. Svenska freds- och skiljedomsföreningen.

Sidan uppdaterades senast maj 2023.

Nästa land:

Välkommen till vapenkartan!

Vapenkartan är en kunskapsbas där du kan se ett urval av de länder dit svensk krigsmateriel exporterats, exporteras eller marknadsförs.

Klicka på ett land för att läsa om landets relation till svensk vapenexport, hur mycket svensk krigsmateriel som har köpts, om landet är i väpnad konflikt, vad landet har för demokratisk status och respekt för mänskliga rättigheter.

Bli medlem & Månadsgivare
Var med och bygg hållbar fred
50 kr 100 kr 200 kr