Tjeckien

  • Freedom house logo
  • Global peace index logo Rank: 1,32
  • 720 (miljoner kronor) svensk vapenexport till Tjeckien 2022. Tjeckien var Sveriges sjätte största vapenkund 2022.

Tjecken har länge varit köpare av svensk vapenexport och är sedan 2018 en av de större köparna. Företag i Sverige exporterade krigsmateriel till Tjeckien för 2,5 miljarder kronor åren 2018-2022. Den svenska vapenexporten till Tjeckien har bland annat bestått av radarsystemet Arthur och luftvärnssystemet Robot 70. Tjeckien leasar även stridsflygplan Jas 39 Gripen av Sverige.

2007 avslöjade Uppdrag Granskning att vapenföretagen Saab och BAE Systems ska ha betalat ut mutor för att tjeckiska beslutfattare skulle säga ja till att köpa Jas Gripen. När Tjeckien tackade nej till inköp av stridsflygplanen skrev landet i stället på ett leasingkontrakt. Även där misstänks mutor enligt granskningen ha betalats ut i samband med affären.

BAE Systems gjorde en uppgörelse 2010 med de brittiska och amerikanska regeringarna som gick ut på att företaget medgav några mindre brott, betalade runt 3,7 miljarder kronor i böter och i gengäld blev garanterade att den stora polisutredningen om de misstänkta mutorna skulle läggas ner. Saab avfärdar mutanklagelserna och den svenska utredningen om Saabs roll i mutaffären lades ner 2009 i brist på bevis. 

Referenser:
Svenska Freds statistik baserad på regeringens skrivelser om svensk krigsmaterielexport.
SVT Nyheter om att BAE Systems medger sig skyldiga till att ha lämnat missvisande information.
SVT Nyheter om den tjeckiska förundersökningen om misstänkta mutor vid Jas-affären.
SVT Nyheter om misstänkta mutor vid försäljning av Jas Gripen-plan till Tjeckien.
Uppdrag Granskning, SVT Nyheter, om att Saab avfärdar mutanklagelser.
Åkerström, L. (2023). Den svenska vapenexporten. Leopard förlag.

Sidan uppdaterades senast maj 2023.

Nästa land:

Välkommen till vapenkartan!

Vapenkartan är en kunskapsbas där du kan se ett urval av de länder dit svensk krigsmateriel exporterats, exporteras eller marknadsförs.

Klicka på ett land för att läsa om landets relation till svensk vapenexport, hur mycket svensk krigsmateriel som har köpts, om landet är i väpnad konflikt, vad landet har för demokratisk status och respekt för mänskliga rättigheter.

Bli medlem & Månadsgivare
Var med och bygg hållbar fred
50 kr 100 kr 200 kr