Ukraina

  • Freedom house logo
  • Global peace index logo Rank: 2,97

2022 inledde Ryssland en fullskalig invasion av Ukraina i strid med folkrätten. Sverige skickade 2022 och 2023 omfattande vapenleveranser till Ukraina för att stärka landets försvar. År 2022 köpte Ukraina svensk krigsmateriel till ett värde av 4,3 miljoner kronor. Den stora delen svensk vapenexport till Ukraina är dock gåvor som till skillnad från vanliga köp inte ingår i statistiken. 

Vapenexporten till Ukraina innefattar bland annat artillerisystemet Archer, granatgeväret Carl Gustaf, pansarskottet AT4, pansarvärnsrobot 57, automatgevär och Stridsfordon 90. 

Beslutet att skicka vapenleveranser till Ukraina är historiskt för att det handlar om gåvor och inte försäljning och eftersom det är i syfte att stödja en part i en väpnad konflikt. Något liknande har inte hänt sedan det finska vinterkriget 1939. Vapenexporten, både vanliga köp och gåvor, går under samma regelverk och krav på tillstånd som annan vapenexport. Innan Rysslands invasion 2022 nekades svenska företag att sälja krigsmateriel till Ukraina.

Jürgen Stock, chef för den internationella polisorganisationen Interpol, varnade 2022 att vapen som skickas till Ukraina riskerar att hamna hos kriminella grupper. Därför uppmanar Stock exportländerna att öka kontrollen över de vapen som skickas till Ukraina.

Referenser:
Regeringskansliet om stödpaket till Ukraina.
Svenska Freds statistik baserad på regeringens skrivelser om svensk krigsmaterielexport.
Jürgen Stock i The Guardian om vapen till Ukraina. 
Åkerström, L. (2023). Den svenska vapenexporten. Leopard förlag.

Sidan uppdaterades senast maj 2023.

Nästa land:

Välkommen till vapenkartan!

Vapenkartan är en kunskapsbas där du kan se ett urval av de länder dit svensk krigsmateriel exporterats, exporteras eller marknadsförs.

Klicka på ett land för att läsa om landets relation till svensk vapenexport, hur mycket svensk krigsmateriel som har köpts, om landet är i väpnad konflikt, vad landet har för demokratisk status och respekt för mänskliga rättigheter.

Bli medlem & Månadsgivare
Var med och bygg hållbar fred
50 kr 100 kr 200 kr