Home / Upptäck / Fred och Säkerhet / PAX NR 4 2020: NU FÖRBJUDS KÄRNVAPEN

PAX NR 4 2020: NU FÖRBJUDS KÄRNVAPEN

2020-11-30

I det här extra tjocka numret av Svenska Freds medlemstidning PAX får du läsa mer om helt autonoma vapen, eller mördarrobotar som de också kallas, och varför det behövs ett internationellt förbud. Du får också fördjupa dig i rapporten "Frikortet - en granskning av försvarets klimatarbete" som vi släppte tidigare under hösten, lära känna det nystartade projektet Fredsakademin - fredsutbildning för unga, och läsa mer om FN:s kärnvapenförbud som äntligen träder i kraft i januari 2021. Dessutom intervju med Svenska Freds egen fredliga chatbot Fred och gästkrönika från Belarus, skriven av filmskaparen Pavel Supanenka.

Fredstidningen PAX nr 4 2020I det här extra tjocka numret av Svenska Freds medlemstidning PAX får du läsa mer om helt autonoma vapen, eller mördarrobotar som de också kallas, och varför det behövs ett internationellt förbud. Du får också fördjupa dig i rapporten ”Frikortet – en granskning av försvarets klimatarbete” som vi släppte tidigare under hösten, lära känna det nystartade projektet Fredsakademin – fredsutbildning för unga, och läsa mer om FN:s kärnvapenförbud som äntligen träder i kraft i januari 2021. Dessutom intervju med Svenska Freds egen fredliga chatbot Fred och gästkrönika från Belarus, skriven av filmskaparen Pavel Supanenka.

Trevlig läsning!

Innehåll

MÖRDARROBOTAR GÅR ATT STOPPA MED ETT INTERNATIONELLT FÖRBUD
För åtta år sedan startade den globala kampanjen mot mördarrobotar. Svenska Freds gick med i samarbetet redan från start, eftersom internationella förbud genom historien visat sig vara effektiva sätt att stoppa utveckling, produktion och användning av det som brukar kallas särskilt inhumana vapen.

Läs artikeln

NU VILL STATEN DRA IN FÖRSVARSMAKTENS FRIKORT
Klimatförändringarna är ett av vår tids mest akuta globala säkerhetshot. Samtidigt är den aktör som ska garantera vår säkerhet, Försvarsmakten, undantagen den statliga miljöledningen och behöver därför inte redovisa sin klimatpåverkan på samma sätt som andra stora myndigheter. Med den pågående militära upprustningen, och den klimatpåverkan som sannolikt följer, är risken stor att Försvaret försämrar vår säkerhet istället för att trygga den.

Läs artikeln

AGNES HAR ORDET: VI HAR FÖRBJUDIT KÄRNVAPEN!
Ett minst sagt omtumlande år går mot sitt slut, liksom tiden vid makten för USA:s president Donald Trump. Han valdes till sitt ämbete några månader efter att jag valdes till mitt, och har sedan dess hotat med kärnvapenkrig, dragit sig ur klimat- och nedrustningsavtal, spridit lögner och rasism. Att det inte blir fyra år till i Vita huset är en obeskrivlig lättnad, skriver Agnes Hellström, ordförande i Svenska Freds, i sin krönika.

Läs krönikan

NU STARTAR FREDSAKADEMIN – FREDSUTBILDNING FÖR UNGA
Fredsakademin är en utbildningssatsning som ska få fler unga att engagera sig i hållbar fred och säkerhet, demokrati och mänskliga rättigheter. Svenska Freds driver projektet med stöd från Allmänna Arvsfonden och målet är att skapa en arena där unga kan reflektera över frågor om fred och säkerhet och vilka alternativ som finns för att bidra till en säkrare värld.

Läs artikeln

GÄSTKRÖNIKA: PAVEL SUPANENKA OM FREDLIGA PROTESTER I BELARUS
Sedan augusti pågår fredliga protester i Belarus efter att diktatorn Aleksandr Lukasjenko hävdat att han själv vann presidentvalet den 9 augusti. I den här krönikan berättar filmaren Pavel Supanenka om protesterna och kampen för fred och frihet.

Läs krönikan